Досвід децентралізації влади Німеччини вивчала делегація з нашого міста

Досвід децентралізації влади Німеччини вивчала делегація з нашого міста

08.09.15 09:05 0 567
Щойно повернулася з Німеччини група депутатів, керівників органів місцевого самоврядування різних рівнів і громадських діячів Волині, які упродовж тижня вивчали досвід роботи місцевої влади регіонального рівня на прикладі федеральних земель ФРН – Північний Рейн Вестфалія і Рейнальд-Пфальц.

У складі волинської делегації працювали депутат облради, генеральний директор будівельного підприємства «Луцьксантехмонтаж №536», голова правління ГО «Центр реформ» Ігор Чорнуха, перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев, головний редактор «Волинської газети», голова правління ГО «Форум українських журналістів» Володимир Данилюк і депутат Луцької міськради, керівник «Офісу реформ» у Волинській області Анатолій Пархом'юк.

Візит став можливим завдяки співпраці ГО «Форум українських журналістів» з міжнародною Асоціацією недержавних громадянських ЗМІ «Yuth 4 Media» в особі доктора Іоахіма Мусхольта, навчально-культурного центру «Burgerhaus Bennohaus», громадського телебачення «OK-TVLudwigshaffen» та Федерального союзу недержавних та навчальних ЗМІ «BVBAM» в особі доктора Вольфганга Рессмана. Варто наголосити, що забезпечення візиту в Німеччину відбулося за організаційної підтримки німецької сторони, проте українські партнери для перебування за кордоном не використали жодної бюджетної копійки.

Делегація впродовж трьох днів вивчала досвід роботи формування та роботи місцевої влади Німеччини.

Як поділився враженнями перший заступник міського голови Тарас Яковлев, у Німеччині, як Федеративній Республіці, великі повноваження мають окремі землі. “Будь-який процес має достатньо складну процедуру узгодження, проте за 70 років вони зуміли налагодити самодостатню та впливову державу”, - зазначив Тарас Яковлев. “Нам необхідно до цього бути готовим та прагнути”, - додав він.

Основною метою візиту було вивчення взаємовідносин між виконавчої владою та місцевим самоврядування. “Особливо актуальним це є тепер, коли у нашій країні триває децентралізація, й змінюються повноваження на місцях”, - зауважив Анатолій Пархом'юк.

Зокрема, відбулася зустріч із керівником департаменту комунального нагляду окружного уряду Мюнстера Детлеф Пдеєцер. Він акцентував увагу на роботі виконавчої влади місцевого рівня. Ефективність вирішення тих чи інших завдань полягає в продуманій системі розмежування прав і повноважень. До слова, ні німецький канцлер, ні президент ФРН не мають жодного стосунку до формування виконавчої влади Німеччини на рівні регіонів, що показує справжню суть ідеї самоврядування з одного боку та захисту інтересів держави – з другого, бо стратегічні напрямки розвитку країни залишаються на центральному рівні, а поточні – на місцевому.

Президент окружного земельного суду Мюнстера Ульріх Шаумберт детально розповів про особливості функціонування органів правосуддя у ФРН на регіональному рівні.

В рамках перебування відбулася зустріч й з керівником оргвідділу Структурно-дозвільної дирекції «Південь» землі Рейнальд-Пфальц у м. Нойштадт Грегором Гартманном. Делегація мала можливість й ознайомитись із роботою депутатів землі Північний Рейн Вестфалія, відвідавши земельний парламент у Дюссельдорфі. Такрж відбулася зустріч в Земельному союзі округу Мюнстер Північного Рейну Вестфалії, де головний казначей цієї організації Георг Лунеманн ознайомив гостей із багатовіковою практикою вирішення тих чи інших проблем різних громад. Наприклад, вирішення проблем утилізації сміття чи працевлаштування людей із обмеженими фізичними можливостями.

Про особливості формування та практичної діяльності уряду Північного Рейну Вестфалії у тому ж Дюсельдорфі детально поінформувала керівник канцелярії Ангела Гутманн, тоді як зі специфікою роботи міністерства внутрішніх справ, розвитку інфраструктури та спорту землі Рейнальд-Пфальц у м. Майнц – керівник департаменту Рольф Мейєр.

(за матеріалами “Волинської газети”)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ