Вінниччина демонструє економічний підйом

Вінниччина демонструє економічний підйом

11.09.15 13:17 0 553
За версією видання «Деловая столица» керівник Вінницької області Валерій Коровій за підсумками півріччя очолив рейтинг серед 23 губернаторів України. Більше того, цього року Коровій зумів поліпшити економічні показники Вінницького краю.

Так, за підсумками січня-березня керівник Вінницької області в рейтингу був другим, набравши 75,5 бали, тепер у нього - 94,5 балий він помітно відірвався від колег, випередивши найближчого з них на 27,5 бали.

Згідно оцінюваних критеріїв, Вінниччина демонструє непогані цифри економічного підйому. Область утримує лідерство по динаміці сільгоспвиробництва, показавши в січні-червні зростання на 12,4%, а за підсумками семи місяців - на 20,4% (порівняно з аналогічним періодом 2014 року). Правда, тут позначилися погодні фактори: цього року збирання врожаю на Поділлі почали раніше. На 1 серпня валовий збір зернових і зернобобових культур в 1,76 рази перевищив обсяги, досягнуті до такої ж дати минулого року, картоплі - в 1,4 рази, а в цілому продукція рослинництва збільшилася на 33,5%.

У тваринництві Вінниччина відзначилася, наростивши продукцію на 11%. Зокрема, виробництво м'яса зросло на 18,9%, при цьому поголів'я великої рогатої худоби збільшилось на 5%, свиней - на 3,9%, а птиці - на 17,9%.

За динамікою промисловості область посіла третє місце в січні-червні, показавши зростання на 7,7%, і перше місце за підсумками семи місяців - зростання на 15,3%. У січні-липні 2014 було падіння, але не настільки істотне - на 3,6%. Таким чином, якщо порівнювати з січнем-липнем 2013 року, то область за два роки збільшила обсяги промвиробництва на 11,1%.

Найголовніша галузь промисловості Вінниччини - харчова, вона забезпечує майже дві третини всього обсягу реалізованої промпродукції. По відношенню до січня-липня минулого року вона зросла на 8,1%, а відносно січня-липня 2013 року - на 18,6%.

Досягненнями Вінниччини можна назвати також друге місце за динамікою експорту і четверте - за динамікою сфери нефінансових послуг.

Крім того, область увійшла до трійки регіонів з найменшим падінням реальної зарплати і найнижчим зростанням споживчих цін, в четвірку - з найнижчим рівнем заборгованості місцевих бюджетів перед організаціями, що надають житлово-комунальні послуги.

З іншого боку, ні за одним критерієм область не потрапила не тільки в трійку або четвірку, але навіть у сімку найгірших регіонів.

Коментуючи показники економічного зростання в регіоні та першість області із значним відривом від інших областей України,голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій зазначив, що в цьому рейтингу продемонстрована не тільки оцінка губернатора – це оцінка усієї системи, яка на сьогоднішній день працює у Вінницькій області.

«Дійсно, на фоні інших областей Вінницька область чітко демонструє позитивну динаміку регіонального розвитку. Коли ми говоримо про промислові об?єкти – нам вдалось вивести на завершальну стадію ті об'єкти, які ми реалізовували у Вінницькій області на протязі останніх 5 років і особливо у м.Вінниці. Ця започаткована робота продовжується й зараз», - сказав Коровій.

Він назвав аграрний бізнес локомотивом зростання й зазначив, що в галузі сільськогосподарського виробництва Вінницька область також демонструє приріст у 20%. «Нам вдалось у досить не простих умовах стабілізувати ситуацію й створити систему, яка працює з бізнесом», - зазначив Коровій. Як приклад створення умов для залучення в область інвестицій, керівник області, навів створену у Вінниці систему надання адміністративних послуг, яка й притягує потужні кампанії. «Ми зараз усе робимо для того, щоб такі «Прозорі офіси», як у Вінниці, запрацювати по районах області», - наголосив Коровій.

Саме інвестиційна привабливість області, на думку керівника області, дозволить створювати нові підприємства та виробництва в регіоні, які забезпечать жителів Вінниччини робочими місцями таким чином покращуючи їх добробут.

На Вінниччину за сприяння обласної влади вдалось залучити потужних інвесторів, таких як компанію Миронівський хлібопродукт, яка вже створила на теренах області 4 тисячі робочих місць й планує створити ще 3 тисячі. «Тобто 4 тисячі сімей отримуть заробітну плату – це говорить про підвищення рівня їхнього добробуту. В перспективі МХП має намір створити ще 3 тисячі робочих місць», - зазначив Коровій.

Він також повідомив, що робота в напрямку розбудови Вінниччини та створення нових робочих місць триває й протягом року в галузі машинобудування буде побудовано завод й створено 1,5 тисяч робочих місць.

Керівник Вінницької області розповів, що є багато проектів й у сфері агропромислового розвитку, логістики, які можуть стати для області знаковими й дозволять кардинально вплинути на розвиток регіону в найближчі 20-30 років.

Окрім того, Коровій зазначив, що за період, який відбувся з початку року, Вінниччина є найкращою в питанні оформлення житлових субсидій для населення, завдячуючи тим системам надання адмінпослуг, які впроваджені в регіоні. «Область найкраща й в питанні надання земельних ділянок для демобілізованих військовослужбовців, а також, завдячуючи патріотизму нашого населення, область стала єдиною з поміж усіх, яка виконала шосту хвилю мобілізації», - розповів Коровій.

Він зазначив, що демонструє Вінниччина й збалансовані показники місцевих бюджетів. «Звичайно, проблем в області є багато, але крок за кроком ми рухаємось вперед», - резюмував Коровій.

За інформацією газети Вінниччина від 9 вересня 2015 року № 70

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: За вісім місяців 2015 року ...

КОМЕНТАРІ