Вінниця знову зустрічає хасидів (+фото)

Вінниця знову зустрічає хасидів (+фото)

12.09.15 16:50 0 622
Щороку на єврейський новий рік – Рош а-Шана з'їжджаються хасиди до Умані з усіх куточків світу. Так заповів їм Цадик Нахман, засновник брацлавського хасидизму, могила якого знаходиться в м. Умань. У своїх книгах він написав, що хто приїде у ці дні до нього на могилу і помолиться - матиме благословення на весь рік.

Саме тому їдуть хасиди усіх течій, і бідні і багаті, і малі і дорослі, навіть на колясках і на милицях, щоб вимолити собі щасливий рік.

За словами Ерлі Даніеля, заступника рабина Вінницької області, «різними шляхами доїздять ізраїльтяни до Умані - через аеропорти «Бориспіль», «Одеса», «Жуляни», «Львів», автомобільні пункти пропуску «Шегині», «Ягодин», «Рава-Руська», «Краківець», «Платонове», «Тиса», «Порубне» та інші. Та найзручніше, звичайно, через аеропорт «Вінниця», який і зустрічає люб'язно, і найближче розташований до Умані.

Всього 3,5 години триває переліт з Ізраїлю до Вінниці та майже 3 години автобусом до Умані. А ще бажаючі мають змогу заїхати до смт. Брацлав, де колись проживав цадик Нахман».

Вінницький аеропорт приймає хасидів сьомий рік поспіль, з 2009 року. Готуючись до такої великої кількості авіапасажирів, аеропорт проходить спеціальну перевірку на дотримання правил авіаційної безпеки, вживає додаткових заходів для забезпечення правопорядку, швидкості проходження митного контролю та організованого перевезення хасидів до місця їх паломництва.

Релігійною громадою «Бейс менахем Любавич Вінниця» забезпечено контрольно-пропускні пункти перекладачами, а також, враховуючи особливість хасидського харчування, організовано міні-кафе з кашерною їжею.

Помітно на кожному столику стоїть «цдака» – скринька для пожертв бідним із народу Ізраїля. Правда, за весь час нашого перебування туди не впала жодна монета, однак, як запевнив Ерлі Даніель, кожен поважаючий себе іудей, завжди відкладе десяту частину свого прибутку для нужденних людей.

«Цього року, нажаль, заплановано лише 9 рейсів, а це біля 2 тисяч людей. Надіємось, що наступного року, завдячуючи рекламі туристичних агенцій і самих паломників, їх кількість буде значно більша» - повідомив рабин Вінницької області Шауль Хоровіц.

«Першим чартерним рейсом до Вінниці прибули особливо поважні гості - представники родини відомого в Україні рабина м. Твєрія (Ізраїль) Давида Дерлі – розповів Шауль Хоровіц. За його вагомої фінансової допомоги відбудовуються іудейські святині в Меджибожі та Гннополі (Хмельницька область), Умані, Гадячі (Полтавська область), а також влаштовуються благодійні обіди на велику кількість людей».

9 вересня, в аеропорту Вінниця було особливо весело. Ізраїльтяни знайомились з краєвидами Вінниччини, співали та молились. Таким буде і наступний день. Виліт заплановано на 16 та 17 вересня.

У рамках хасидської програми через аеропорт «Вінниця» здійснюються паломницькі поїздки православних вірян з усієї України до християнських святинь в Ізраїлі. Зазвичай вартість квитків у дві сторони коштують від 300 до 600 доларів. В даний період квитки можна купити від 130 до 200 доларів. Цього року такою можливістю скористаються понад 600 осіб.

Обласною державною адміністрацією вжито всіх необхідних заходів задля того, щоб хасидська програма та програма «Православний паломник» в межах нашої області була здійснена належним чином, щоб Вінницький аеропорт здобув популярності і мав перспективи розвитку на майбутнє.



















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині ...
Наступна новина: Закарпаття: за принципової ...

КОМЕНТАРІ