В Житомирській області розповіли як не стати жертвою ботулізму

В Житомирській області розповіли як не стати жертвою ботулізму

12.09.15 16:31 0 557
Впродовж 2015 року, як повідомляє Головне управління Держсанепідслужби у Житомирській області, на ботулізм захворіло 7 осіб, один хворий з тяжким перебігом захворювання помер.

Збудником цього захворювання є так звана паличка ботулізму, яка виробляє токсин в умовах недостатньої кількості кисню. Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню та були приготовані без необхідної (достатньої) термічної обробки.

Враховуючи сезон масового домашнього консервування, Головне управління Держсанепідслужби у Житомирській області вкотре нагадує головні правила, яких треба дотримуватись, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму.

Для правильного і безпечного консервування домашніх продуктів необхідно завжди:

1. мити руки з милом до і, часто під час консервування продукції;

2. використовувати безпечну воду;

3. використовувати чисті і стерильні банки без пошкоджень;

4. продукти повинні бути чистими, без пошкоджень та ознак псування;

5. максимально дотримуватися технології консервування, особливо тривалості стерилізації;

6. під час консервування овочів і фруктів в домашніх умовах, максимально потрібно враховувати фактори, що перешкоджають росту та розвитку бактерій ботулізму: висока температура, підвищена кислотність, солі і бактерії молочної кислоти.

Останнім часом в домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в'ялення, соління риби. Така продукція теж являє небезпеку зараження ботулізмом, особливо не патрана риба.

Розпізнати заражений продукт доволі складно. Адже заражена токсином продукція не має видимих ознак.

Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:

В жодному разі не вживайте їжу:

• зі здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;

• з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;

• з банок, які зберігаються понад один рік;

• ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в'ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях;

• негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м'язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Працівники Львівської ...

КОМЕНТАРІ