У Рівненській області рятувальники навчали населення та представників органів місцевої влади порядку дій в разі радіаційної загрози

У Рівненській області рятувальники навчали населення та представників органів місцевої влади порядку дій в разі радіаційної загрози

12.09.15 15:52 0 572
11 вересня на базі Межирецької сільської ради Острозького району співробітники Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області провели навчальний семінар з питань цивільного захисту населення, що проживає в 30 км зоні спостереження Хмельницької атомної електростанції.

В семінарі прийняли участь керівники і працівники підприємств, установ і організацій та відповідальні особи за організацію заходів цивільного захисту та проведення евакуаційних міроприємств Острозької, Здолбунівської, Гощанської райдержадміністрацій та Острозького міськвиконкому, співробітники Межирецької сільської ради і жителі села Межириччі. Від обласного управління Держслужби з НС був присутній заступник начальника ГУ ДСНС підполковник служби цивільного захисту Олександр Мохрик, начальник управління організації заходів цивільного захисту полковник служби цивільного захисту Іван Жакун, начальник сектора радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту майор служби цивільного захисту Петро Ткачук. Також прийняли участь керівники секторів та інспектори пожежно-рятувальних підрозділів вищезазначених районів та міста обласного підпорядкування Острог.

Зі вступним словом до присутніх звернувся заступник начальника ГУ ДСНС Олександр Мохрик, зокрема він зазначив, що відповідно до Кодексу цивільного захисту України та Постанови Кабміну № 444 одним із пріоритетних завдань органів виконавчої влади та місцевого самоврядування є навчання населення діям в умовах можливих надзвичайних ситуацій. У зв'язку з цим Головне управління ДСНС Рівненській області і запланувало проведення навчального семінару з питань цивільного захисту на базі Межирецької сільської ради. Даний населений пункт був вибраний не випадково, адже село Межириччі розташоване у 15 км зоні спостереження ВП «ХАЕС» і у разі радіаційної аварії на атомній електростанції майже 1400 мешканців даного села підлягатимуть негайній евакуації крім того, ще 21 сільська рада, а це 56 населених пунктів Острозького району в яких проживає понад 29 тис. населення (93 % від загальної кількості мешканців району) також потрапляють в зону ураження. Тому місцевому населенню потрібно знати основні правила евакуації та заходи безпеки у разі радіаційної загрози, а органи місцевої влади і самоврядування, відповідальні особи за організацію заходів цивільного захисту та проведення евакуаційних міроприємств повинні забезпечити оповіщення, евакуацію та проведення йодної профілактики населення і організувати роботу як збірних евакуаційних пунктів так і роботу евакуаційних комісій і проміжних пунктів евакуації тощо.

Фахівці ДСНС продемонстрували учасникам семінару відеофільми про роботу Хмельницької АЕС, про порядок дій населення за сигналом «Увага всім» та порядок укриття населення в захисних спорудах цивільного захисту. Рятувальники практично розгорнули збірний евакуаційний пункт та детально розповіли присутнім куди звертатися та які першочергові дії у разі аварії на атомній електростанції та які речі першої необхідності потрібно брати із собою (документи, продукти харчування, засоби гігієни, тощо). Повідомили адреси розташування сховищ та укриттів в районах, чиї населенні пункти підпадають у 30 км. зону спостереження. До того ж, громадянам розповіли, що робити коли надзвичайна пригода зненацька застала в дома, на роботі, в навчальному закладі. Також роз’яснили про негативний вплив радіації на організм людини та першочергові заходи надання медичної допомоги.

ГУ ДСНС у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Великий Березний: ...
Наступна новина: На Вінниччині відкрили ...

КОМЕНТАРІ