На Вінниччині вперше вшанували пам’ять Собору Вінницьких святих (+фото)

На Вінниччині вперше вшанували пам’ять Собору Вінницьких святих (+фото)

16.09.15 18:37 0 660
У день коли Українська Православна Церква відзначає церковне новоліття та день пам'яті преподобного Симеона Столпника в Україні вперше відзначили свято Собору Вінницьких святих. Божественну літургію на честь небесних покровителів Вінницького краю звершив Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій на площі перед Спасо-Преображенським кафедральним собором місті Вінниці.

Під час малого входу Блаженніший владика нагородив священнослужителів Вінницької єпархії богослужбовими нагородами. Після читання Святого Євангелія Митрополит Онуфрій виголосив проповідь перед чисельною вінницькою паствою. По завершенні богослужіння відбувся короткий молебень перед іконою Собору Вінницьких святих, після чого Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся з архіпастирським словом до всіх присутніх. Вітаючи духовенство та віруючих зі святами, Предстоятель нагородив митрополита Вінницького і Барського Симеона орденом святого апостола Іоанна Богослова І ступеня. В свою чергу, митрополит Симеон подякував Його Блаженству за Архіпастирський візит до Вінниці та передав у дар ікону Божої Матері Знамення.

«Свято на честь Собору Вінницьких святих встановлено Священним Синодом УПЦ 1 квітня 2015 року. У Собор входять 15 подвижників, життя і подвиг яких пов'язані з Вінниччиною» - зауважив митрополит Вінницький и Барський Симеон.

Крім того, до архієреїв і священиків з усієї України задля ввеличання Собору Вінницьких святих приєдналися єпископи з Республік Молдова, Білорусь та Польщі. А також делегація грецьких священнослужителів на чолі з митрополитом Верійським і Науським Пантелеімоном, які 12 вересня привезли на Вінниччину мощів преподобного Симеона Столпника.

Привітали зі святом Собору Вінницьких святих духовенство православної церкви, мирян, а також митрополита Вінницького и Барського Симеона з днем ангела і представники обласної та міської влади, зокрема голова облдержадміністрації Валерій Коровій, очільник обласної Ради Сергій Свитко, в.о. вінницького міського голови Сергій Моргунов.

« надзвичайна подія у Вінниці, тому що ми вперше відзначаємо день Вінницьких святих. Подільська земля – це священна земля для кожного із нас. Тут народилося дуже багато талановитих людей, які творили і розвивали нашу Вітчизну. Ми зараз проводимо дуже велику роботу щодо відновлення справедливості, так лише за цей рік ми передали 36 храмів у власність громадам. Загалом, на Вінниччині налічується 1038 православних храмів, практично – це є фундаментом православної віри у Вінницькій області. Також ми відзначаємо День ангела нашого митрополита Симеона, який своєю душевною простотою дає кожному з нас надію у цей непростий час який переживає Україна , хотів би вам побажати здоров'я, миру, щастя і натхнення»– наголосив під час вітального слова Валерій Коровій.

Для довідки:

У Собор Вінницьких святих входять 15 подвижників, життя і подвиг яких пов'язані з Вінниччиною: святителі Петро Могила, Амвросій (Полянський), Феодосій Чернігівський; преподобні Антоній Печерський, Феодор Острозький, Феофіл Київський; священномученики Олександр (Петровський), Інокентій (Тихонов), Порфирій (Гулевич), Іоанн Мельниченко, Олексій Воробйов і преподобномученика Іоанн (Лаба), Василь (Мазуренко), Євтихій (Качур), Геннадій (Ребеза).















































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ