На базі закладів освіти і лісгоспів Хмельниччини відбувся IХ Всеукраїнський зліт юних лісівників

На базі закладів освіти і лісгоспів Хмельниччини відбувся IХ Всеукраїнський зліт юних лісівників

16.09.15 15:45 0 634
Впродовж чотирьох днів, з 8 до 11 вересня 2015 року, проходив IХ Всеукраїнський зліт учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів із 22-х областей України (крім окупованих територій) на базі державних лісогосподарських підприємств та закладів освіти мальовничої Хмельниччини. Цей напрямок юннатівської роботи здавна посідає особливе місце в школах і системі позашкілля нашої країни, має постійну підтримку від лісівників та користується неабиякою популярністю серед школярів.

На зліт прибули демонструвати свої знання і здобутки практичної лісогосподарської діяльності та обмінюватись досвідом вихованці кращих учнівських лісництв України – переможці обласних зльотів. Фахівці з обласного управління лісового та мисливського господарства і обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді підготували для гостей насичену програму пізнання нового, обміну досвідом, праці та відпочинку.

Стартувало свято у Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва. Яскраві світлини, звіти про результати експериментально-дослідницької, агітаційно-просвітницької, методичної та профорієнтаційної роботи, численні нагороди за перемоги у всеукраїнських та міжнародних конкурсах, навчальні посібники та колекції зразків насіння, кори, зрізів деревини лісових порід – все це було представлено на потужній виставці-презентації досягнень діяльності учнівських лісництв, яку представили юні лісівники разом зі своїми керівниками-учителями і лісівниками-наставниками з базових державних лісогосподарських підприємств.

Юні лісові господарі запрошували відвідувачів посмакувати гостинцями із цілющої скарбниці лісу: ягодами, горіхами, медом, смачними напоями та духмяними чаями.

Гостей заходу урочисто привітали перший заступник голови обласної ради Віктор Адамський, заступник керівника апарату облдержадміністрації Василь Климчук, начальник відділу науки та зв'язків з громадськістю управління використання лісових ресурсів та науки Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Корнієнко, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Лісовий, представник Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України Петро Мазур, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля, творчі колективи юних хмельничан.

Звісно ж, зустрічали своїх побратимів з усіх областей України «винуватці» велелюдного зібрання, юні лісівники Пліщинського учнівського лісництва Шепетівського району на чолі зі своїм керівником, вчителем хімії, ентузіастом юннатівської справи Миколою Зведенюком. Адже саме вони торік привезли на Хмельниччину Кубок гран-прі з VIII Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв, що відбувся на Волині, де серед 18 команд України вибороли для Хмельницької області почесне право вперше проводити такий знаковий захід.

І справді, нині юним лісівникам Хмельниччини і їхнім наставникам та опікунам є про що звітувати, ділитися досвідом. Саме ця галузь позашкілля, маючи дбайливу підтримку лісівників, добре розвивається.

За словами начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Віталія Лісового, на Хмельниччині активно працює 45 учнівських лісництв, 34 з яких створені за безпосередньою участю працівників державних лісових підприємств.

Загалом же, за даними Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, юні лісівники краю у поточному році доглядають 1 205 гектарів лісу. За кожним шкільним лісництвом закріплені зелені квартали, де діти оволодівають азами професії лісівника і проводять дослідницьку роботу. Співпраця лісівників з освітянами дає гарні плоди, бо не зменшується, а постійно зростає число шкільних учнівських лісництв та дітей, які залучаються до корисного, і чимало з них обирають професії, пов'язані з лісовою або природоохоронною галуззю.

Серед кращих в області Віталій Лісовий назвав сім шкільних учнівських лісництв при Шепетівському та Славутському лісгоспах, а саме, Пліщинське, Полянське та Голицьке; у Хмельницькому районі – Масівецьке, у Кам'янець-Подільському – Кадиєвецьке, в Ізяславському – Михлянське.

А всього в Україні нині, за словами представника Державного агентства лісових ресурсів Петра Корнієнка, діє 602 учнівських лісництва, до яких залучено 16 000 школярів. Під їхнім піклуванням – 60 тисяч гектарів лісу.

Натхненні вітальними словами та побажаннями, учасники команд жвавими виступами, фото й відео-демонстраціями, поетично-пісенним дійством презентували свою діяльність та її результати. А успішну практичну роботу учнівських лісництв Хмельницької області учасники зльоту побачили на прикладі Пліщинської ЗОШ I-III ступенів Шепетівського району. Це єдина школа області, нагороджена Почесною грамотою Національної академії наук України за активну наукову і практичну діяльність учнів, єдина школа в Україні, яка самостійно створила унікальний природозаповідний куточок в лісовому урочищі «Адамове займисько». Крім того, вихованці гуртка на грантові кошти власними руками створили унікальний дендропарк площею 2,5 гектара і розарій.

Учасники делегацій зацікавлено ознайомилися з роботою гостинних лісівників Шепетівського лісгоспу, учнівських лісництв Шепетівщини і Кам'янеччини, відвідали Шепетівський та Кам'янець-Подільський міські еколого-натуралістичні центри учнівської молоді, ботанічний сад Кам'янець-Подільського державного аграрно-технічного університету, музей М.Островського в Шепетівці, старе місто і фортецю в Кам'янці-Подільському, побували в Хмельницькому обласному еколого-натуралістичного центрі учнівської молоді ОЕНЦУМ.

Володарем Гран-прі цьогорічного Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв і почесного права приймати ювілейний, Х зліт у наступному році стала команда юних лісівників

Три перших місця посіли команди Пліщинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Шепетівського району Хмельницької області, Трушівського шкільного учнівського лісництва «Лісівник» Чигиринського району Черкаської області. Утківського шкільного лісництва Харківського району Харківської області та Компаніївського учнівського лісництва «Зелена планета» Компаніївської ЗОШ І-ІІІ ст. Кіровоградського району Кіровоградської області. Усім переможцям вручено цінні призи.

В ознаменування ІХ Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, його юні й дорослі учасники з 22-х обласних делегацій висадили пам'ятну алею туй на території центральної частини Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва і встановили пам'ятний знак.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ