В Чернігівській області у пожежно-рятувальній частині відкрито меморіальну дошку пам’яті Григоренка А.І.

В Чернігівській області у пожежно-рятувальній частині відкрито меморіальну дошку пам’яті Григоренка А.І.

18.09.15 12:36 0 597
17 вересня у Чернігові в день професійного свята рятувальників відбулася церемонія урочистого відкриття на фасаді 2-ї Державної пожежно-рятувальної частини пам’ятної меморіальної дошки учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС підполковнику внутрішньої служби Анатолію Івановичу Григоренку, який свого часу очолював другий загін воєнізованої пожежної охорони м. Чернігова.

У заході взяли участь: рідня Анатолія Івановича; керівництво Чернігівської обласної державної адміністрації та обласного Управління ДСНС України; доктор філософії, заслужений працівник освіти України, начальник управління пожежної охорони Чернігівської області у 1992-1994 роках, ректор Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля у 1995-2007 роках генерал-майор внутрішньої служби Микола Шкарабура; ветерани пожежної охорони Чернігівщини та особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів міста.

Право відкрити меморіальну дошку було надано дружині Григоренка А.І. та її рідному брату ветерану пожежної охорони. Після цього відбулося освячення дошки. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Анатолія Івановича та згадали його життєвий шлях.

Зокрема заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій Биконя зазначив: « ми відкриваємо меморіальну пам’ятну дошку нашому земляку, безстрашному пожежнику Григоренку Анатолію Івановичу, який одним із перших брав участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Від злагоджених дій і професіоналізму очолюваної їм ланки пожежників залежав успіх багатьох операцій, проведених безпосередньо біля зруйнованого реактора. Ціною неймовірних зусиль і власного здоров’я Анатолій Іванович разом з товаришами виконав поставлені завдання, але за це він пожертвував найдорожчим – своїм життям і пішов у вічність заради майбутнього свого народу та всього людства».

«Анатолій Іванович назавжди залишиться в наших серцях, як справжній професіонал і досвідчений фахівець, який присвятив службі у пожежній охорони 19 років свого життя, виховав чимало справжніх вогнеборців та приклав багато зусиль для розвитку і зміцнення пожежної справи. Ми пишаємося тим, що нам випала честь бути послідовниками добрих справ Анатолія Івановича. За це йому від нас щира й безмежна вдячність та низькій уклін» - зазначив начальник обласного Управління ДСНС України полковник служби цивільного захисту Юрій Бреус.

Григоренко А.І. народився 25 травня 1956 року у с. Зимовище Іванківського району Київської області. Після закінчення школи у 1973 році поступив до Львівського пожежно-технічного училища. Закінчивши у 1976 році з відзнакою даний навчальний заклад, працював на Чернігівщині начальником караулу пожежної частини, старшим інженером відділення служби та підготовки обласного відділу пожежної охорони, заступником начальника та начальником другої самостійної воєнізованої пожежної частини м. Чернігова, а у серпні 1988 року очолив другий загін воєнізованої пожежної охорони обласного центру.

Саме на фасаді цього підрозділу, що нині називається друга Державна пожежно-рятувальна частина, і відкрито пам’ятну меморіальну дошку Григоренку.

Під час служби у пожежній охороні Анатолій Іванович пройшов шлях від лейтенанта до підполковника, брав участь у ліквідації багатьох великих і складних пожеж та надзвичайних ситуацій, нагороджений Почесною нагородою «За мужність», медалями «Воїнська доблесть», "За бездоганну службу" ІІ - ІІІ ступенів, з нагоди 60-ти та 70-річчя пожежної охорони та відзнакою «За трудову доблесть».

У травні 1986 року він, будучи тоді капітаном внутрішньої служби, очолив другу пожежну частину зведеного загону протипожежної служби Чернігівської області з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Під керівництвом Григоренка ланка чернігівських пожежників у складі 8 чоловік першою почала вико­нувати спеціальне небезпечне завдання по обробці розчином радіоактивних графітових брил в зоні зруйнованого четвертого енергоблоку.

Трапився випадок, коли під час чергового виконання спецзавдання один з членів ланки втратив свідомість. Працюючи у надскладних і екстремальних умовах, колеги помітили його відсутність коли вже спустилися з висоти. Анатолій Іванович міг послати на по­рятунок товариша будь-кого із підлеглих, але побіг сам і виніс його з радіаційного пекла на власних ру­ках.

Нажаль, опалене радіацією серце Анатолія Івановича перестало битися 12 вересня 1992 року. Він пішов з життя залишивши про себе тільки добрі й світлі спогади.

Мужність, самовідданість, високий професіоналізм, здатність вирішувати найскладніші службові завдання, вміло поєднувати вимогливість, працьовитість зі щирим і турботливим ставленням до підлеглих - таким він був, таким він є, таким він залишиться навіки в нашій пам’яті.

На закінчення церемонії присутні поклали квіти до меморіальної дошки, яка є символом безсмертної пам’яті про Григоренка А.І., а його життєвий шлях служитиме прикладом для молодих фахівців пожежно-рятувальної служби.

Управління ДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині чиновниці ...
Наступна новина: Чернівці: Городянам ...

КОМЕНТАРІ