В Закарпатській області за добу 14 разів горів сухостій

В Закарпатській області за добу 14 разів горів сухостій

19.09.15 11:04 0 586
На Закарпатті продовжує горіти сухостій. Так, минулої доби (17 вересня) із 22 пожеж, що виникли на території області, 14 – загорання сухої трави та чагарників.

Усього ж з початку року в регіоні зафіксовано 1898 пожеж, з яких 1016 разів вогнеборці виїжджали на гасіння сухотрав’я та чагарників. Через спекотну погоду це призводить до поширення вогню на великі площі, створюючи суттєву загрозу для розташованих поруч лісових масивів та населених пунктів. На щастя, значних збитків та знищення лісових культур на великих площах вдалося запобігти.

З огляду на те, що синоптики на 18-19 вересня прогнозують на рівнинній частині області високу (4-й клас) пожежну небезпеку, то найближчим часом пожежі в екосистемах продовжуватимуться, наносячи непоправну шкоду довкіллю та народному господарству.

Поступово сезон спалювання сухостою перетворюється на справжнє лихо для регіону. Адже разом з травою та чагарниками горять будинки, лісові угіддя, гинуть люди. Такі пожежі на Закарпаття вже залишили по собі понад 1158 гектарів вигорівшої землі. Однак люди все ж не залишають своїх безглуздих звичок. З огляду на те, що пожежі в екосистемах краю і надалі мають масовий характер, то й до порад і закликів рятувальників про небезпеку спалювання сухостою також особливо ніхто не дослухається.

Не лякають і штрафні санкції, хоча органи державного нагляду і охорони навколишнього середовища мають право штрафувати приватних осіб від 10-20 неоподатковуваних доходів громадян та посадовців від 50-70 відповідно. От, правда, знайти винного у неконтрольованому спалюванні сухої рослинності майже неможливо. Практика показує, що до відповідальності притягуються лише одиниці.

Отож, можна зробити висновок, що без радикальної зміни ставлення самих людей до проблеми випалювання сухостою, виправити ситуацію неможливо. Нинішня байдужість до паліїв має змінитися на винятковий осуд.

У черговий раз Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає жителів області припинити випалювати сухотрав’я, чагарники та всілякий мотлох та дотримуватися елементарних вимог перебуваючи на природі, дачній ділянці, приватному житловому секторі.

А якщо ви ніяк не хочете відмовитися від спалювання‚ то робити це треба у безвітряну погоду і на відстані не менше ніж 15 метрів від будь-яких будівель. Також забороняється підпалювати сміття за допомогою бензину чи інших легкозаймистих речовин.

Не варто за допомогою спалювання очищувати й минулорічні посівні масиви від стерні. Цей спосіб попри те‚ що небезпечний‚ але й шкідливий‚ адже під дією високої температури нищиться найкорисніший поживний шар ґрунту. Для відновлення якого знадобиться чимало часу.

Що є кращим за відпочинок теплої днини в лісі, особливо у вихідні дні. Весела компанія, запах шашличка та інших страв, які готуються на розведеному вогнищі. Але краяни не повинні забувати про природу, що оточує їх. Словом «дякую» для неї не буде розкидане сміття та непогашене багаття. Саме непогашене багаття, кинутий недопалок в багатьох випадках стають наслідком лісових пожеж.

Під час відпочинку на природі багаття потрібно розводити тільки в дозволених та спеціально обладнаних місцях. Якщо ж такої можливості не має то треба підготувати це місце самотужки. Для цього в першу чергу слід вибрати безпечну відстань до лісу. Обкопати та обкласти камінням місце для вогнища. Завжди мати при собі ємність з водою. Не залишати багаття без нагляду! Після відпочинку залишки вогню заливаються водою та закидаються піском чи землею.

Лише спільними зусиллями рятувальників та свідомим ставленням громадян можна створити надійний заслін від вогняного лиха, а значить захистити себе й природу від втрат.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ