В Житомирській області розповіли як перейти на диференційовані тарифи

В Житомирській області розповіли як перейти на диференційовані тарифи

22.09.15 17:55 0 634
Добовий графік навантаження об'єднаної енергетичної системи України має значну нерівномірність. Він характеризується піковим навантаженням в години вечірнього максимуму, «провалом» навантаження в нічні часи і майже рівномірним споживанням електричної потужності вранці та протягом дня.

При цьому різниця між максимальним та мінімальним споживанням електричної потужності протягом доби у зимовий період становить понад 8000 МВт, а в літній – 5000 МВТ. Це призводить до значних витрат палива на теплових електростанціях через необхідність забезпечення щоденних пусків-зупинень додаткових енергоблоків. Як наслідок: зростають витрати палива - зростає вартість виробленої електроенергії.

Враховуючи нинішню напружену ситуацію як з видобутком, так і з постачанням вугілля на теплові електростанції, питання забезпечення сталого електропостачання споживачам у денні та вечірні години доби становиться пріоритетним.

Посприяти забезпеченню сталого функціонування об'єднаної енергетичної системи України має і населення, раціонально розподіляючи своє споживання електричної енергії. Зокрема – зменшуючи споживання електричної потужності в години максимальних навантажень об'єднаної енергосистеми України та збільшуючи навантаження на електромережі у нічні години.

Враховуючи, що в структурі електроспоживання України частка населення становить понад 30%, економічна зацікавленість громадян у застосуванні енергоємних електроприладів у нічний час може стати дієвим чинником енергозбереження у масштабі всієї країни.

В Україні для розрахунків за спожиту електричну енергію діє спеціальний механізм, що дає можливість позитивно впливати на форму добового графіка навантаження. Це – тарифи, диференційовані за періодами часу. При диференційованому тарифі доба поділена на три зони: пікову – тривалістю 6 годин; напівпікову – 11 годин; нічну – 7 годин.

За ринкових умов господарювання цей інструмент є одним із найбільш ефективних засобів управління попитом та споживанням електричної потужності.

З метою сприяння стабільній роботі об'єднаної енергетичної системи України, заощадження власних коштів, споживачам пропонується перехід на розрахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу доби.

З метою економії необхідно населенню:

забезпечити споживання більшого обсягу необхідної електроенергії у нічні години;

зменшити використання енергоємних побутових електроприладів у період з 8-ої до 11-ої години та з 17-ої до 22-ої години;

перейти на дифтарифний облік спожитої електроенергії;

Самостійне впровадження споживачами зазначених заходів забезпечить зменшення нерівномірності добового графіка навантаження об'єднаної енергетичної системи України, збільшить стійкість роботи вітчизняної енергосистеми та дозволить зменшити вартість виробництва електроенергії тепловими електростанціями.

Довідково:

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінницька область: ...
Наступна новина: На Вінниччині до 70-річчя ...

КОМЕНТАРІ