У Хмельницькій області державні електронні закупівлі – шліх до економії та прозорості

У Хмельницькій області державні електронні закупівлі – шліх до економії та прозорості

22.09.15 14:42 0 610
Прозорість та ефективність. Нині державні закупівлі - важлива тема не лише для Хмельниччини, а й для усієї країни. За словами фахівців, щорічно держава втрачає близько 50 мільярдів гривень. Аби позбутися цієї тенденції, громадські активісти обрали шлях електронізації держзакупівель.

«Як то кажуть, комп'ютер не може брати хабарі. Саме тому ми створили систему «Прозоро» за допомогою електронних торговельних майданчиків, які вже працювали в Україні, і які погодилися профінансувати таку розробку. Ми зробили мінімальну модель, яка вже працює. В ній працює вже близько 700 держзамовників», - співкоординатор проекту PROZORRO, представник Національної ради реформ Кристина Гуцалова.

Мета системи PROZORRO – ефективне витрачання державних коштів, а також запобігання корупції завдяки громадському контролю та розширенню кола постачальників. Поки що цей проект працює лише півроку. Проте, його координатори вже відзначають значну економію бюджетних коштів та реальне спрощення процедури держзакупівель.

Кристина Гуцалова зазначила: «І що найголовніше – ми бачимо, що бізнес починає довіряти системі державних закупівель заново, враховуючи те, що для них цей ринок був раніше закритий. Бо всі торги проводилися між своїми компаніями».

На Хмельниччині уже взялися освоювати новацію і почали проводити навчальні семінари для державних замовників. Надалі ж планують розширити коло навчання.

«Треба другу сторону також навчити, тобто виробничників, підприємців, тих хто продають товари, які може споживати, закупляти бюджетник. А насамперед, треба купувати товар, вироблений на Хмельниччині. І чим швидше ми проведемо це навчання, ми зможемо випередити таким чином продаж товарів на електронних майданчиках і для інших областей, які не ризикнули», - сказав голова обласної державної адміністрації Михайло Загородний.

Коли ж нова система буде діяти тотально, спрогнозувати наразі важко. Поки що 2016-ий рік запланований як перехідний період.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В условиях кризиса ...
Наступна новина: На Рівненщині виявили ...

КОМЕНТАРІ