У Чернігівській міській раді привітали Почесних громадян м. Чернігова

У Чернігівській міській раді привітали Почесних громадян м. Чернігова

24.09.15 08:05 0 634
Під час розширеної міської наради Чернігівській міський голова Олександр Соколов привітав Почесного громадянина м. Чернігова Кузнецова Герарда Олексійовича з Днем народження. Він побажав ювіляру міцного здоров'я, довгих літ життя, оптимізму і бадьорості духу.

Міський голова подякував йому за його вагомий внесок у розвиток міста, літературної діяльності, відтворення історії Чернігова. «Чернігівці знають і цінують Вас, Герарде Олексійовичу, як Почесного громадянина Чернігова, ветерана, відомого письменника, краєзнавця, археолога, людину активної життєвої позиції. Ваші книги про рідний край надзвичайно популярні далеко за межами Чернігівщини», - сказав О. Соколов.

Олександр Соколов також вручив Диплом, посвідчення та нагрудни знак Почесного громадянина м. Чернігова народному художнику України, члену Національної Спілки художників України, лауреату Чернігівської обласної премії ім. М. Коцюбинського Шкурку Анатолію Никифоровичу.

Вітаючи відомого народного художника з присвоєнням йому звання Почесного громадянина міста, міський голова подякував йому за активну громадську позицію, багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток культури й мистецтва міста. "Я пишаюся, що живу з такими сучасниками", - наголосив О.Соколов.

«Ви знаєте, у 1930 році, коли наша сім'я переїхала до Чернігова, місто налічувало до 20 тис. жителів, а зараз Чернігів – красень. Я дякую вам за визнання мого творчого шляху, я просто робив свою справу і не чекав на відзнаки", - сказав Анатолій Шкурко.

Довідково:

Творчість Шкурка А. Н. поповнила історію українського реалістичного мистецтва. Художник створив понад тисячу полотен у жанрах історико-тематичної картини, портрета, пейзажу, натюрморту та монументальних панно і діорам.

Понад 50 живописних та графічних творів митця зберігаються у колекції Чернігівського обласного художнього музею імені Г. Галагана, переважна частка яких подарована особисто автором. Поміж них портрети видатних і відомих земляків: О. Довженка, М. Коцюбинського, Ю. Коцюбинського, М. Ткача, О. Брика, С. Лаєвського, В. Мурашка, І. Ральченко та інших. Серед останніх, презентованих у 2013 році, унікальна колекція фронтових графічних замальовок, створених художником ще у 1943–1945 роках

Активно займаючись громадською та культурно-просвітницькою діяльністю, як представник Чернігівської обласної організації Спілки художників України, Шкурко А. Н. створив умови для розвитку та функціонування місцевої школи живопису та всіляко підтримував талановиту молодь Чернігівського краю, був ініціатором будівництва та організації діяльності Будинку творчості художників у Седневі, брав активну участь в оформленні Батуринського палацу (НІКЗ "Гетьманська столиця").

У 1992 році Шкурко А. Н. став лауреатом Чернігівської обласної премії імені М. Коцюбинського, у 1994 році відзначений Почесною грамотою Чернігівського облвиконкому, у 1996 році отримав Почесне звання "Заслужений художник України", а у 2010 році – "Народний художник України".

Упродовж всієї творчої діяльності Анатолій Никифорович був постійним учасником всеукраїнських та міжнародних виставок, достойно презентуючи чернігівську школу живопису не тільки у регіонах України, але й поза її межами. Зокрема, брав активну участь у виставці з нагоди 20-ї річниці Незалежності України (м. Київ), у виставці творів художників-ветеранів Другої світової війни, присвяченої 70-річчю Перемоги над фашизмом "Встеляйте квітами дороги, – бійцям, що мир несли в наш край…" (музей сучасного мистецтва "Пласт-Арт", м. Чернігів).

З ентузіазмом підтримав благодійний аукціон-виставку "Художники – воїнам", надавши для лотів свої роботи, аби спрямувати кошти на матеріально-технічне оснащення земляків з 13-го, 41-го батальйонів та 1-ої танкової бригади, які беруть участь в АТО на сході України.

Крім того, у військово-історичному музеї з нагоди 90-річчя Г.Кузнецова відкрилася виставка "Закоханий у життя", пройшла презентація книги автора "Лісковицькі Болдині гори". В урочистих заходах взяв участь заступник міського голови Станіслав Віхров.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: інформація ...
Наступна новина: У Рівненській області у ...

КОМЕНТАРІ