На Тернопіллі розповіли як обласний центр зайнятості допомагає у пошуках роботи

На Тернопіллі розповіли як обласний центр зайнятості допомагає у пошуках роботи

24.09.15 08:52 0 763
У конференц-залі обласного центру зайнятості відбувся семінар для соціальних партнерів, на якому було обговорено питання організації службою зайнятості Тернопілля профнавчання, перенавчання та підвищення кваліфікації дорослого населення, виходячи із вимог Закону України «Про зайнятість населення».

Зі вступним словом перед присутніми виступила перший заступник директора ОЦЗ Олександра Островська.

Зокрема, на заході зазначалося, що професійне навчання безробітних обласна служба зайнятості організовує з часу свого заснування, тобто з січня 1991 року. За цей період за її сприяння здобули актуальні професії чи підвищили кваліфікацію понад 65 тисяч осіб. З початку цього року професійним навчанням вдалося охопити більше 3 тисяч краян, що складає 11,3% від усіх осіб зі статусом безробітного, які перебували на обліку в місцевих центрах зайнятості. Завершили навчання 2904 безробітних, із них 87,3% забезпечені місцями праці.

Протягом січня-серпня обласна служба зайнятості уклала більше 1,5 тисячі угод на професійне навчання безробітних з 10 вищими навчальними закладами I-IV рівнів акредитації, 6 ПТУ та багатьма місцевими підприємствами, організаціями, установами. Служба зайнятості Тернопілля взаємодіє й із 9 центрами професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Найтісніша співпраця налагоджена із Рівненським ЦПТО. Цьогоріч на його базі навчалося 254 представника з Тернопільщини.

У 2015 році профнавчання здійснювалось за 267 професіями (спеціальностями) та напрямами. Найбільшим попитом на ринку праці Тернопілля користувалися професії: водій автотранспортних засобів, електрогазозварник, кухар, манікюрник, перукар, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, слюсар з ремонту автомобілів, слюсар-ремонтник, тракторист-машиніст с/г виробництва, швачка, а також напрямки підвищення кваліфікації безробітних: «Дотримання безпечних умов праці на підприємствах сільськогосподарської галузі», «Менеджмент малого підприємництва», «Охорона праці для підприємств з переробки молочної продукції», «Безпека праці сільгосппідприємств», «Збирання лікарської сировини», «Безпека праці при внесенні добрив та отрутохімікатів», «Безпека праці у будівництві» тощо.

Профнавчання безробітних проводилось з урахуванням вимог ринку праці, перспектив розвитку регіону та конкретних замовлень роботодавців. Загалом на їх замовлення з початку року навчалося 2813 осіб, а це майже 86% від загальної чисельності безробітних, які проходили професійне навчання. Для задоволення потреб роботодавців у якісній робочій силі до групової форми навчання було залучено 1651-го безробітного. За індивідуальними навчальними планами і програмами навчалися 12 осіб зі статусом безробітного, які нині забезпечені роботою. Цьогоріч шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях підприємств, організацій та установ підвищували кваліфікацію 1624 безробітних.

Внаслідок налагодженої тісної співпраці центрів зайнятості з роботодавцями Гусятинського, Зборівського, Лановецького, Підволочиського, Шумського районів рівень працевлаштування після закінчення профнавчання у згаданих районах становив майже 100%.

Впродовж 8 місяців поточного року обласною службою зайнятості велась відповідна робота щодо відкриття безробітними власної справи. Для них організовувались семінари та навчання за напрямами «Менеджмент малого підприємництва», «Основи малого підприємництва». 258 краян вивчали основи малого бізнесу в навчальних закладах Тернопільщини та у Рівненському центрі професійно-технічної освіти ДСЗ, після чого отримали одноразово допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності. До речі, найпопулярнішими видами економічної діяльності серед населення є оптова та роздрібна торгівля продовольчими та непродовольчими товарами, надання транспортних та індивідуальних послуг.

У полі зору служби зайнятості постійно люди з обмеженими фізичними можливостями, переселенці, демобілізовані із зони АТО. З початку нинішнього року за сприяння служби зайнятості 48 інвалідів здобували робітничі професії чи підвищували кваліфікацію. Для 35-ти з них знайдені місця праці. Профнавчання пройшли і 24 учасники АТО зокрема, 21 особа закінчила курси цільового призначення «Менеджмент малого підприємництва», 3 учасники антитерористичної операції стажувалися на робочих місцях. Із жовтня 2014-го по 11 вересня 2015-го профнавчанням були охоплені також 23 особи, які перемістилися з тимчасово окупованих територій України.

На семінарі йшла мова і про те, що на виконання статті 30 Закону України «Про зайнятість населення» цьогоріч 44 особи, які старші 45 років, отримали у службі зайнятості безкоштовні ваучери на перепідготовку і підвищення кваліфікації за професіями: водій навантажувача, електрогазозварник, плодоовочівник, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва та спеціальностями: землевпорядкування, виробництво і переробка продукції рослинництва, обслуговування, ремонт автомобілів та двигунів, сестринська справа, програмне забезпечення систем. 27 краян уже скористалися ваучерами і зараховані у навчальні заклади регіону. Перелік професій, спеціальностей та напрямків навчання за допомогою ваучерів нині збільшено на 18 позицій. Ваучером можуть самостійно скористатися особи, які працюють, а також роботодавці, які забажають підвищити професійний рівень найманих працівників.

Про активну співпрацю зі службою зайнятості у питаннях професійного навчання безробітних, налагодження тіснішого зв'язку між освітою і виробництвом говорили головний спеціаліст відділу професійної та вищої освіти департаменту освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації Наталія Носоненко, директор обласного комунального навчально-курсового центру Орест Івашків, старший майстер Тернопільського ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі Віра Сасарова, менеджер з кадрів СЕ «Борднетце-Україна» Галина Оліяр, керівник ТОВ «Завод «Ремпобуттехніка» Ольга Колос, головний бухгалтер ТОВ «Вестра плюс стоматологія» Ольга Бабій.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ