Провідний діабетолог Куби Мануело Вера Гонзалез зустрівся з вінницькими журналістами (+фото)

Провідний діабетолог Куби Мануело Вера Гонзалез зустрівся з вінницькими журналістами (+фото)

25.09.15 16:38 0 602
В Україні на запрошення Української Діабетичної Федерації (УДФ) перебуває ведучий фахівець світу в царині діабетичної ступні, президент Асоціації Діабетологів Куби, віце-президент Міжнародної Діабетичної Федерації Мануело Вера Гонзалез (Куба). у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА він провів прес-конференцію для вінницьких ЗМІ.

В прес-конференції взяли участь: Валентина Очеретенко – виконавчий директор Української Діабетичної Федерації,Тетяна Бабій – директор Департаменту охорони здоров'я та курортів Вінницької ОДА, Марина Власенко – професор, завідувач кафедри ендокринології ВНМУ ім. М.І.Пирогова, Пилип Прудиус – Президент ГО «Вінницька обласна асоціація ендокринологів», головний лікар Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру.

Віце-президент Міжнародної Діабетичної Федерації, професор Гонзалез, характеризуючи систему охорони здоров'я на Кубі наголосив, що при обмеженому фінансуванні кубинська медицина все ж досягла значних успіхів, навіть порівняно із більш розвиненими й багатими сусідніми державами:

«Ми маємо унікальну систему охорони здоров'я. Найголовніше в ній те, що вона охоплює усю країну - від маленьких селищ до великих міст. Усі послуги безкоштовні – починаючи з первинного огляду і закінчуючи трансплантацією. Найперше, що ми робимо: профілактика і навчання пацієнтів»,- зауважив кубинський фахівець.

Оскільки ускладнення діабету є дуже важкими, а лікування їх дороговартісним, то медична спільнота Куби дуже велику увагу приділяє попередженню виникнення діабетичних проблем.

«Ми маємо якісні державні програми навчання не лише для хворих цукровим діабетом, але й для людей з будь-якими хронічними захворюваннями. Тож на Кубі, крок за кроком, зменшується статистика ускладнень та смертності. Для прикладу: у 2010 році Куба по смертності від наслідків діабету була на 4 місці у світі, а у 2014 році вже на 8 – всього за 4 роки показники зменшились вдвічі»,- зазначив професор Гонзалез.

У свою чергу, директор Департаменту охорони здоров'я та курортів ОДА Тетяна Бабій охарактеризувала систему надання допомоги хворим на цукровий діабет у Вінницькій області, де на обліку таких близько 46 тисяч.

Вона наголосила, що на усіх рівнях – первинному, вторинному і третинному працюють добре навчені фахівці, які можуть надати якісну допомогу пацієнтам - діабетикам. Також приймаються необхідні міри для забезпечення усіх хворих безкоштовними інсулінами, на що в обласному бюджеті виділено 15 млн. грн. із державної медичної субвенції.

Усі учасники прес-конференції були одностайні, що Куба, як країна з дуже обмеженими фінансовими можливостями є надзвичайно показовим прикладом для України. Для досягнення позитивних результатів з раннього виявлення цукрового діабету та профілактики ускладнень нам необхідно активно працювати в інформаційному просторі, а також навчати пацієнта та його сім'ю, в т. ч у формі денного стаціонару, використовуючи досвід кубинських медиків.

У програмі візиту Мануело Вера Гонзалеза - лекція для ендокринологів, лікарів первинної ланки та хірургів щодо проблемних питань організації надання допомоги хворим із синдромом діабетичної стопи, а також щодо досвіду організації охорони здоров'я на Кубі та надання допомоги при діабетичній ступні, знайомство із роботою Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру та підписання Меморандуму про співпрацю між громадською організацією «Вінницька обласна асоціація ендокринологів» та Асоціацією Діабетологів Куби.

Згідно з програмою візиту, Мануело Вера Гонзалес відвідає Вінницький обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр, який є одним із ведучих центрів в Україні по наданню педіатричної допомоги.

Довідка:

Генеральною Асамблеєю ООН в спеціальній резолюції від 20 грудня 2006 року 14 листопада був проголошений Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом і починаючи з 2007 року він відмічається під егідою ООН. Адже вперше за історію людства неінфекційні хвороби (цукровий діабет та його ускладнення ) стали основною причиною смертності та захворюваності в світі ( 60%).

В Україні поширеність ЦД становить 2,4% усього населення (при цьому фактична поширеність в 3 - 4 рази вища). За даними ВООЗ, у 2011 році кількість хворих із цукровим діабетом у світі досягла 366 млн. чоловік, та прогнозується, що до 2015 року кількість хворих досягне 400 млн., тому що вона подвоюється кожні 15 років, тобто мова іде про епідемію цукрового діабету серед дорослого населення. Найбільш стрімкий ріст захворюваності спостерігається у країнах, що розвиваються – у країнах Азії, Африки та Південної Америки.

На по кількості смертей за рік діабет вже обійшов ВІЛ /СНІД: близько 3,2 млн. людей і 3 млн. людей за рік відповідно (ВООЗ,2004). В Україні головною проблемою ЦД є його пізня діагностика та низький рівень обізнаності хворих. На жаль у багатьох випадках це захворювання діагностується на тому етапі, коли вже сформовані складні незворотні ускладнення.















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі психологи ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ