Міжнародне літературно-мистецьке свято «Русалка Дністрова» знову кличе сучасних письменників України на Вінниччину (+фото)

Міжнародне літературно-мистецьке свято «Русалка Дністрова» знову кличе сучасних письменників України на Вінниччину (+фото)

25.09.15 13:07 0 835
З 5 по 8 жовтня на Вінниччині пройде Міжнародне літературно-мистецьке свято «Русалка Дністрова». Четвертий рік поспіль фестиваль згуртує на берегах Дністра письменників Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Хмельницького, Одеси, Вінниччини та Києва. Про це під час засідання оргкомітету зазначив заступник голови - директор Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Ігор Івасюк.

«Враховуючи складну цьогорічну обстановку в державі, пов'язану, зокрема, з подіями на сході країни, вирішено цьогорічне свято «Русалки Дністрової» все таки провести, але значно скромніше і менш витратно. Надійшла дуже доречна пропозиція присвятити свято 130-річчю нашого видатного земляка, поета «розстріляного Українського Відродження», перекладача, етнографа, архівіста Володимира Свідзинського. Відтак головні події цього заходу у 2015 році будуть відбуватися в Тиврівському районі, звідкіля Свідзинський родом» - наголосив Ігор Івасюк.

Доповідаючи про хід підготовки ІV Міжнародного літературно-мистецького свята «Русалка Дністрова», голова обласної організації Національної Спілки письменників України Михайло Каменюк, повідомив, що загалом цьогорічний фестиваль проводитиметься окрім Тиврівського, ще й на території Чернівецького, Тульчинського, Ямпільського районів.

За його словами, в рамках святкових заходів, передбачено проведення в обласній бібліотеці імені Тімірязєва і Тиврівському районному будинку культури книжкових виставок «До 130-річчя Володимира Свідзинського» та «Бібліотека «Русалки Дністрової».

Протягом 5 і 8 жовтня в рамках свята Вінниччиною проходитиме дослідницька експедиція «Подільськими слідами Володимира Свідзинського».

Також під час свята, дізнаються більше про Володимира Свідзинського, студенти Донецкого національного університету. Адже тут передбачена лекція керівника експедиції, вченого літературознавця, члена Міжнародного ПЕН-клубу Елеонори Соловей - про життя і творчість нашого земляка.

А фінальним акордом фестивалю свята має бути ювілейний вечір за участю провідних колективів області на території Тиврівського району.

Для довідки:

Міжнародне літературно-мистецьке свято «Русалка дністрова» було започатковане три роки тому з ініціативи Вінницької організації Національної спілки письменників України і підтримане відповідно вінницькою обласною владою. В одному з інтерв'ю учасник свята, тодішній голова Національної спілки письменників України Віктор Баранов справедливо назвав наше свято другим за значенням після щорічного Шевченківського. Це була оцінка нашого вінницького ставлення до подібних заходів.

Первинний задум свята «Рісалка Дністрова» був таким: поєднати творчі інтереси, зусилля, проекти митців областей Південно-Західної України, через які протікає ріка Дністер. А це Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька, Хмельницька, Вінницька та Одеська області, а також відповідні організації Молдови та Придністровської Молдовської Республіки. І робити це в основному на терені Вінниччини.

Проведення перших трьох свят викликало величезний резонанс не лише в Україні, а й за рубежем. До проведення цього дійства долучились Єврорегіон «Дністер», українські закордонні громади Подністров'я.

Свято почало розростатись в постійно діючий проект з вивчення фольклору та етнографії, витоків народної творчості та промислів, розвитку «зеленого туризму» на півдні нашої області, стало місцем реалізації кількох молодіжних міжнародних ініціатив. Єврорегіон «Дністер» проголосив це свято своєю ідеологічною складовою.

Одразу набув значної міжнародної популярності культурологічний, історико- пізнавальний, краєзнавчий, літературно-мистецький альманах «Русалка Дністрова», до творення якого долучаються науковці, митці всієї України, закордоння, діаспори і який виходить у Вінниці. Зараз підготовлено до випуску 3-ій номер цього альманаху, і він видасться коштом обласного бюджету.

Для митців Вінниччини свято «Русалка Дністрова» стало ареною мистецьких виставок, можливістю популяризувати різноманітні таланти нашого краю, знайомити широку громадськість з нашим славним минулим, творчими здобутками, самовиражатись різним творчо-пошуковим об'єднанням, особливо молодіжним. Нині подано на розгляд за кордон кілька заявок на здобуття освітніх і творчих грантів в рамках програми «Русалка Дністрова»















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Напрями ...
Наступна новина: Рятувальники ліквідували ...

КОМЕНТАРІ