Вінничина: «Міста і містечка Поділля від доби Середньовіччя до початку ХХ століття» (+фото)

Вінничина: «Міста і містечка Поділля від доби Середньовіччя до початку ХХ століття» (+фото)

25.09.15 08:48 0 732
Під такою назвою у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею розпочала свою роботу наукова конференція краєзнавців, яка триватиме два дні. В ній беруть участь науковці із Польщі та різних міст України – Києва, Харкова, Рівного, Білої Церкви, Хмельницького, Кам'янця-Подільського, Вінниці та Вінницької області. Підготовлено понад 70 доповідей, які охоплюють багато аспектів міської історії та етнографії в досліджуваний період.

У вступному слові під час відкриття наукового форуму, голова облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив: «На сьогоднішній день до Поділля і до Вінниччини загалом є дуже великий інтерес.

Зважаючи на це, конференція «Міста і містечка Поділля від доби Середньовіччя до початку ХХ століття» - це непересічна подія в науковому житті Поділля. Оскільки представлені на ній матеріали торкнуться найважливіших та найцікавіших і, головне, до мало вивчених сторінок нашого краю».

Очільник області підкреслив важливість і значимість теми форуму з огляду на ті процеси, які відбуваються в Україні, зокрема, процесу децентралізації. Адже розвиток місцевого самоврядування в різні історичні часи сприяв розвитку міст, як осередків культури, торгівлі, різноманітних ремесел тощо.

«Для мене, як для представника обласної виконавчої влади, є дуже важливою особиста присутність на науковій конференції такого рівня. Ми дивимось у завтрашній день, але ми не зможемо активно рухатись вперед, якщо не знатимемо й не вивчатимемо історичні надбання, які маємо».

Учасників конференції також привітали і побажали плідної роботи заступник голови обласної Ради Наталія Солейко та начальник управління культури облдержадміністрації Станіслав Городинський.

Також відбулось нагородження кращих краєзнавців Поділля Почесними грамотами та спеціальними відзнаками.

Конференція «Міста і містечка Поділля від доби Середньовіччя до початку ХХ століття» - значима подія в науковому житті Поділля. Представлені на ній матеріали торкаються найважливіших та найцікавіших і, головне, до мало вивчених сторінок нашого краю. Вперше вводяться в науковий обіг численні документи, плани та світлини.

Вінцем праці представницького кола науковців стане ілюстрований збірник матеріалів конференції, який, безперечно, буде мати не лише регіональне, а й загальноукраїнське значення.

До конференції відкрито три виставки: історико-мистецького проекту «Міста і містечка Вінниччини: героїчні віхи у плині буття» (спільно з Вінницькою міською організацією Національної спілки художників України), інтер'єрів «На гостини до подільських міст і містечок» – з фондів музею і приватних збірок та «Знахідки в Мурах» (матеріали археологічних досліджень 2013–2015 рр.).

Основні напрямки роботи конференції: історіографічні та джерелознавчі аспекти міської історії Поділля; археологічні дослідження міських осередків; до історії заснування міських населених пунктів; здобуття селами містечкового статусу та зворотній процес; міста і містечка як промислові й торговельні осередки; фактори міського поступу в різні періоди; городяни: соціальний, національний і релігійний аспекти; міське управління та самоуправління, планування, забудова і благоустрій міст та містечок; розвиток медицини й освіти; культурно-етнографічні аспекти міського життя; архітектурна історія міст і містечок.















































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: На Хмельниччині працівники ...

КОМЕНТАРІ