Житомирщина: за добу в області зареєстровано 5 пожеж в екосистемах,вогнем пройдено 3,5 гектари. Очільник рятувальної служби Ігор Нікітчук закликає мешканців області спільними зусиллями протидіяти пожежам.

Житомирщина: за добу в області зареєстровано 5 пожеж в екосистемах,вогнем пройдено 3,5 гектари. Очільник рятувальної служби Ігор Нікітчук закликає мешканців області спільними зусиллями протидіяти пожежам.

25.09.15 16:02 0 553
На теренах Житомирської області цьогоріч у природних екосистемах виникло 925 пожеж. Як наслідок, вогнем пройдено 1455 гектарів. Це стосується займань сухої трави, пожеж на сільськогосподарських угіддях, в лісових масивах та на торфополях.

За оперативними даними ДСНС України, протягом пожежонебезпечного періоду 2015 року кількість пожеж у природних екосистемах України порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилася в 1,7 рази (2015 рік – 17,5 тис. пожеж на площі 18 тис. га, 2014 рік – 10,2 тис. пожеж на площі 13,2 тис. га).

Як свідчить аналіз, збільшення кількості пожеж у природних екосистемах, на фоні тривалого періоду аномально сухої і спекотної погоди, спричинено наступними факторами:

- випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною рослинністю, її залишків на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках населених пунктів тощо;

- необережне поводження з вогнем (зокрема, і необережність під час куріння) та підпали призводять у багатьох випадках до поширення вогню на житлові будинки в населених пунктах, до виникнення пожеж у лісових масивах і на торфовищах.

«Тож протидіяти пожежам в екосистемах – це завдання в першу чергу мешканців області, власників земельних ділянок, керівників підприємств та лісокористувачів, - наголошує очільник рятувальної служби області Ігор Нікітчук. - усі повинні усвідомити, яку загрозу довкіллю вже нанесли і продовжують завдавати кожен своєю сільськогосподарською діяльністю чи безпечним використанням джерел відкритого вогню, розведенням багаття. Навіть просто кинутий у траву недопалок за лічені секунди призводить до тління, а далі і займання сухої трави. Закликаю особисто з відповідальністю поставитися до заборони спалювання сухостою, сміття, залишків рослинності та використання відкритого вогню у пожежнонебезпечний період, який досі триває».

Упродовж вересня-жовтня рятувальники у співпраці з органами влади, підрозділами Держлісагенства та Держекоінспекції посилять роботу щодо спільного патрулювання для контролю за дотриманням вимог пожежної безпеки у лісових масивах, на торфовищах та сільгоспугіддях.

Управління ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ