Чернігів: Напрями соціальної підтримки неповнолітніх,які перебувають у конфлікті із законом

Чернігів: Напрями соціальної підтримки неповнолітніх,які перебувають у конфлікті із законом

25.09.15 13:01 0 525
Одним із видів складних життєвих обставин, в які потрапляє людина, є перебування її або члена родини у конфлікті із законом. Це небажані та надзвичайно складні обставини в житті як для особи, яка порушила закон, так і для членів її сім'ї. Відомо, що в подальшому засуджена людина опиняється в ситуації нової соціальної реальності. На жаль, не кожному вдається самостійно перебороти складнощі у поверненні до загальноприйнятих норм життя, тому наслідки можуть бути негативними - втрата родинних стосунків, втрата здоров'я внаслідок обраного людиною способу життя та інше.

Підлітки, які перебувають у конфлікті із законом, відносяться до категорії осіб так званої групи ризику. Це обумовлено двома ознаками проблем.

По-перше, це низка негативних соціальних чинників юридичного та матеріального характеру: відсутність, як правило, майна, достатньої освіти, конкурентоспроможної професії, досвіду спілкування і відстоювання своїх прав у численних інстанціях, брак набутих міцних соціальних зв'язків, які б допомогли у вирішенні проблем. По-друге, це відсутність достатнього життєвого досвіду, сформованих соціально-психологічних стереотипів, усталених навичок дотримання загальноприйнятих соціальних норм поведінки. Досить часто більшість цих проблем поєднані в комплексі, що вкрай загострює ситуацію клієнта, зумовлює труднощі легалізації і набуття прийнятного соціального статусу, проблеми у працевлаштуванні, подальшому навчанні, стосунках з оточенням.

Основним очікуваним результатом соціальної роботи з неповнолітніми, які перебувають у конфлікті із законом, має стати набуття прийнятного соціального статусу особистості, формування відчуття психологічного комфорту клієнтів від ведення способу життя, сумісного із загальноприйнятими у суспільстві нормами і правилами.

Цьому сприяє групова профілактична та інформаційна робота з названою категорією дітей.

Чернігівським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спільно з Чернігівським міським відділом кримінально-виконавчої інспекції було проведено просвітницько–профілактичне заняття для неповнолітніх, засуджених до виконання покарань без позбавлення волі, на базі Клініки, дружньої до молоді.

Мета заходу – підвищити рівень знань учасників про небезпеку інфікування хворобами, що передаються статевим шляхом, ВІЛ/СНІД, а також сприяти засвоєнню навичок їх профілактики.

Психолог КДМ Павло Коротков під час заняття навчав дітей налагодженню контакту із соціальним оточенням, а також взаємовідносин із однолітками.

За інформацією ЧОЦСССДМ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Міжнародне ...

КОМЕНТАРІ