В Закарпатській області 33 роки - Янош Бровді з Іршавщини прослужив за кермом міліцейської машини

В Закарпатській області 33 роки - Янош Бровді з Іршавщини прослужив за кермом міліцейської машини

27.09.15 15:52 0 726
Янош Бровді будучи водієм єдиної машини в Іршавській міліції, виїжджав майже на всі злочини, які траплялись на території району.

33 роки він допомагав розкривати злочини, а інколи сам, ризикуючи своїм життям, йшов рятувати інших. Колись, у далекі післявоєнні роки минулого століття, сільський хлопець із Броду Янош Бровді пішов працювати їздовим у місцевий колгосп. Навчався в Берегівській школі механізаторів, де отримав спеціальність «тракторист-механізатор». За направленням школи поїхав у Кустанайський край, працював трактористом. Згодом за направленням військкомату пішов навчатись до автошколи. У 1962 році, проходячи строкову службу в армії, працював водієм бензовоза, який заправляв пальним навіть літак льотчика Івана Кожедуба. Після повернення із армії не зміг працевлаштуватись вдома, тому поїхав до Мукачева, де йому порекомендували йти працювати у міліцію. Спочатку вагався, але згодом все ж таки наважився і пішов працювати міліціонером - водієм райвідділу.

Деякі моменти зі служби колишній водій-міліціонер Янош Бровді пам'ятає навіть зараз. До прикладу, на весіллі у с.Приборжавське невідомі особи під мухою підрізали двох місцевих жителів та втекли з місця пригоди. У подальшому працівниками міліції встановили, що той злочин скоїли мешканці Кіровоградської області. На пошуки злочинців райвідділом були відряджені тодішній начальник карного розшуку, дільничний інспектор та Янош Бровді на автозаку із дерев'яною кабіною. Вони їздили по Кіровоградській області у пошуках злочинців, ночували просто неба, у колгоспах, у будинках культури, перевіряли кожну інформацію. Таким чином, тільки через півтора місяці працівники міліції затримали злочинців.

У 60-70 роках транспорту було мало. Янош Бровді, не раз бувало, зважаючи на напружену оперативну ситуацію в районі, 24 години на добу не полишав приміщення райвідділу, тижнями не бачив сім'ю. Коли у селі Лисичово побили місцевого дільничного інспектора, заступник начальника районного відділу разом із водієм поїхав на затримання злочинця, заступник начальника пішов вперед, а водій йшов позаду. В цей час із-за будинку із сокирою в руках нападник замахнувся на заступника, але спритний Янош Бровді вчасно відреагував, підставив руку, тим самим вибив із рук злочинця сокиру. Таких затримань на рахунку в нього було багато. Водій-міліціонер допоміг розкрити наїзд зі смертельним наслідком у селі Брід. До нього додому прийшли односельчани із звісткою, що вони знайшли на узбіччі вулиці чоловіка без ознак життя. Поки на місце пригоди приїхала слідчо-оперативна група, Янош Бровді вже оглядав місце події, де знайшов у снігу шматок льоду із фарбою автомобіля. Саме цей шматок допоміг знайти водія, який зник із місця пригоди.

Добрі знання автомобільної справи допомогли розкрити пограбування у селі Ільниця, де від бабусі невідомі особи відібрали чеки. Сусіди під час опитування повідомили приблизну марку машини, на якій приїздили злочинці. У подальшому керівництвом районного відділу водія-міліціонера разом з оперативниками було відряджено до м. Львів. Протягом місяця міліціонери їздили по місту, встановлюючи особу власника автомобіля. Зрештою, було вирахувано швидку допомогу, а згодом злочинців, які приїздили зі Львова грабувати бабусю.

У 1976 році в Довгому, під час футбольного матчу, вболівальники напали на дільничного інспектора міліції, який зробив їм зауваження стосовно їхньої поведінки. Після цього дільничного інспектора бив натовп людей. Правоохоронцю зламали 7 ребер. Про цей випадок у райвідділ міліції повідомила продавець магазину. Янош Бровді виїхав разом з керівництвом райвідділу та оперативними працівниками. Начальником райвідділу було надано команду «Повна бойова готовність» - це означало, що при нападі на міліціонерів, вони будуть стріляти на ураження. Через гучномовець начальник попросив натовп розійтись, але люди не заспокоювались. Тільки тоді, коли побачили оголену зброю, вони почали розходитись, а пораненого міліціонера було вивезли із натовпу. У подальшому працівники міліції встановили трьох осіб, які спровокували бійку і наносили дільничному тілесні ушкодження.

Доводилось йому за період служби перевозити арештантів. Повертаючись із чергового етапу, в його автозаку знаходилось 13 осіб, які біля Пістрялова Мукачівського району, почали розхитувати кабіну. В цей час міліцейському автомобілю почали створювати аварійну ситуацію два інших автомобілі і прижимати його. В цій ситуації Янош Бровді також спрацював професійно і всіх арештованих довіз до місця призначення.

За весь період служби прапорщик міліції Янош Бровді був водієм у 6 керівників Іршавського райвідділу. Всі автомобілі, на яких він працював, пам»ятає й досі, це; ГАЗ-69, ГАЗ-51, ВАЗ-2121, ВАЗ2108 і ГАЗ469д. Майже кожного автомобіля може назвати недоліки, так як всі ремонтував самотужки, бо тоді не було техстанцій. Зараз Яношу Бровдію 72 роки і він перебуває на заслуженому відпочинку, веде господарство, має двох коней, які є його улюбленцями.

Віта Горзов, Іршавський РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мебель и ее место в доме
Наступна новина: На Вінниччині стартував ...

КОМЕНТАРІ