Завдяки застосуванню конкурентного законодавства,на Вінниччині збережено мільярди гривень та попереджено сотні випадків монополізації (+фото)

Завдяки застосуванню конкурентного законодавства,на Вінниччині збережено мільярди гривень та попереджено сотні випадків монополізації (+фото)

29.09.15 14:57 0 506
Про це доповідав на щопонеділковій нараді в облдержадміністрації голова Вінницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Микола Слободянюк.

Серед основних показників діяльності територіального відділення за період з 2012 року посадовець назвав такі:

- розглянуто більше 300 заяв про порушення конкурентного законодавства;

- проведено 95 перевірок дотримання законодавства;

- припинено більше 500 порушень.

В стуктурі припининених порушень переважають зловживання монопольним (домінуючим) становищем – 53 %; антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування- 26 %; антиконкурентні узгоджені дії суб'єктів господарювання - 4 %; недобросовісна конкуренція - 15 %;

«Розглянуті справи та припинені порушення мали досить вагоме соціальне значення, оскільки стосувалися сприяння розвитку конкуренції або її відновленню, зачіпали інтереси значної кількості жителів області»,- наголосив Микола Слободянюк.

За словами посадовця, відділенням було проаналізовано економічну обґрунтованість тарифів на надання платних медичних послуг по кожному із районів області. Практично в кожній районній лікарні виявлені порушення. За результатами вжитих заходів зниження тарифів склало від 9 до 30 %.

Також було припинено застосування економічно необґрунтованих тарифів на послуги з проведення ветеринарно-санітарної експертизи продуктів рослинного і тваринного походження на продовольчих ринках 12 районними та Вінницькою і Могилів-Подільською міськими державними лікарнями ветеринарної медицини.

По кожному підприємству водопровідно-каналізаційного господарства в усіх районах області були виявлені та припинені порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринках водопостачання та водовідведення, які полягали в укладенні договорів на надання послуг, умови яких суттєво звужували права споживачів.

У випадку надходжень обґрунтованих заяв споживачів, захищаються їх інтереси при завищенні плати за житлово-комунальні послуги, неправомірному нарахуванні коштів за актами про порушення Правил користування електричною енергією, припиненні електро-, газо-, водопостачанні тощо.

«В цілому в 2015 році розпочато провадження у 58 справах, що майже на 60 % більше від аналогічного періоду минулого року,- підкреслив Микола Слободяник.- Рішеннями адміністративної колегії відділення визнано 44 порушення проти 21 у минулому році, зокрема, зловживання монопольним становищем – 21 (торік - 9), антиконкурентних дій органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю – 15 (торік - 12)».

У результаті розгляду справ за 8 місяців 2015 року накладено штрафів на загальну суму 647,2 тис. грн., проти 119, 5 тис. грн. у відповідному періоді минулого року, тобто більше у 5,4 рази. Сума сплачених порушниками штрафів та пені за цей період склала 427,62 тис. грн., що також більше від аналогічного періоду минулого року.

В даний час на виконання доручення АМКУ Відділенням здійснюється дослідження регіонального ринку послуг з організації роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Презентацію ВОТВ АМКУ наводимо нижче.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВОТВ АМКУ.ppt









Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ