На Вінничині про діяльність служби у справах дітей облдержадміністрації з питань усиновлення

На Вінничині про діяльність служби у справах дітей облдержадміністрації з питань усиновлення

01.10.15 13:55 0 629
В даний час в області проживає більше 2,5 тисяч дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. 90,1% статусних дітей охоплені сімейними формами виховання.

Останні роки стали переломними у свідомості людей щодо відношення до проблеми дитини-сироти, дитини, яка позбавлена батьківського піклування. Поряд з милосердям і співчуттям до дитячої біди з'явилось бажання конкретної допомоги. На даний час 1814 дітей даної категорії знаходиться під опікою, піклуванням. Упродовж 2014 року в області усиновлено 74 дитини, 58 дітей громадянами України, 16 - іноземними громадянами. Уже у 2015 році маємо 42 усиновлення дітей, 30 з яких усиновлені громадянами України.

На відміну від попередніх років, коли національне усиновлення носило характер, в переважній більшості, однієї дитини віком до 3 років в одну сім'ю, то у 2014 році в 9 українських родин усиновили по дві дитини. В 2015 році усиновлена родинна група з чотирьох дітей національним усиновителем, а також три родини усиновили по дві дитини віком 6-10 та 11-17 років.

на обліках усиновлених дітей нагляд за умовами проживання та виховання яких здійснюють служби у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення перебуває 695 дітей, з них: 158 - були усиновлені менше трьох років тому, 537 - більше трьох років тому. З початку 2015 року здійснено нагляд та складено звіти щодо умов проживання та виховання 177 усиновлених дітей, з них: 89 - перебувають на обліку менше трьох років та 88 - перебувають на обліку більше трьох років. Перевірки умов проживання і виховання усиновлених дітей проводяться згідно вимог чинного законодавства щороку, протягом перших трьох років після усиновлення дитини, а в подальшому – один раз на три роки до досягнення дитиною вісімнадцяти років, згідно вимог п.103-104 Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 року № 905. Перевірки проводяться із збереженням таємниці усиновлення. За результатами перевірок складаються звіти, в яких зазначаються відомості про стан здоров'я, фізичний та розумовий розвиток дитини, стосунки у родині.

на обліках служб у справах дітей райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення перебуває 65 кандидатів в усиновлювачі, які бажають усиновити 79 дітей, з них 10 – бажають усиновити дитину до 1 року, 20 - до трьох років, 17 - до п'яти років, 16 - до десяти років, 6 – від десяти до вісімнадцяти років. Слід зауважити, що 2 кандидатів бажають усиновити по дві дитини, а одна сімейна пара – трьох дітей віком від десяти до вісімнадцяти років.

На регіональному обліку дітей, які можуть бути усиновленими перебуває 718 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 509 – мають братів та сестер, 53 – мають інвалідність. Із 718 дітей: 1 дитина віком до 1 року(вже триває процес усиновлення), 7 – віком 1-2 роки, 38 – віком 3-5 років, 154 – віком 6-10 років, 518 – віком 11-17 років. З 718 дітей, які можуть бути усиновленими 492 дитини влаштовані до сімейних форм виховання, а саме 10 – під опіку, піклування громадян (з них 6 мають братів та сестер) та 482 дитини – в прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу (з них 375 – мають братів та сестер).

При вирішенні питання влаштування дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, забезпеченню саме найкращих інтересів дитини, зокрема усиновленню, приділяється першочергова максимальна увага.

З метою забезпечення умов для реалізації громадянами України бажання усиновити дитину, поглиблення співпраці органів влади та неурядових організацій з розвитку національного усиновлення та сімейних форм виховання, підвищення ефективності роботи Всеукраїнського порталу національного усиновлення «Сирітству-Ні!» служба у справах дітей облдержадміністрації заключила договір 31.05.2013 р. з Всеукраїнською громадською організацією «Магнолія».

Протягом 2014-2015 років інформація щодо понад 300 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають правові підстави для усиновлення, була розміщена на порталі. Інформація, яка розміщена на «Сирітству-Ні!» щодо дітей області, які можуть бути усиновленими аналізується постійно, а у разі потреби оновлюється.

Курс держави на реалізацію права дитини виховуватись в сім'ї дав можливість розвивати альтернативні сімейні форми виховання, а саме створювати прийомні сім'ї, де можуть виховуватися від 1 до 4 дітей, та дитячі будинки сімейного типу, куди можуть бути влаштовані до 10 дітей. в області діє 50 дитячих будинки сімейного типу та 149 прийомних сімей, в яких виховується 604 дитини та осіб з їх числа. Уже у всіх районах та містах області створені умови для подальшого розвитку альтернативних сімейних форм виховання

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Выбор детского велосипеда

КОМЕНТАРІ