Житомирщина: поліомієліт - це небезпечно!

Житомирщина: поліомієліт - це небезпечно!

01.10.15 15:16 0 535
Поліомієліт – це дитячий спинномозковий параліч, висококонтагіозне, гостре інфекційне захворювання, викликане ентеровірусом людини під назвою поліовірус. Він вражає нервову систему і за лічені години може привести до загального паралічу. Вірус передається від людини людині, в основному, фекально-оральним шляхом або, рідше, через який-небудь звичайний носій інфекції (наприклад, забруднену воду або продукти харчування) і розмножується в кишечнику. Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювота, ригідність шиї і біль у кінцівках. В одному з 200 випадків інфікування розвивається параліч (зазвичай ніг). 5-10% з числа таких паралізованих людей помирають через параліч, який може призвести до летальних наслідків.

Поліомієліт вражає, в основному, дітей віком до 5 років.

Поки в світі залишається хоча б одна інфікована дитина, вона є загроза для всіх.

З 2002 року Україна отримала статус країни, вільної від поліомієліту.

Циркуляція вакцинного вірусу поліомієліту сталася через низьку охопленість вакцинацією в Україні після 2008 року і як наслідок відсутність повного захисту населення країни від розповсюдження «дикого» штаму вірусу поліомієліту.

На теперішній час, на території області не зареєстровано випадків захворювання дітей на поліомієліт, та не виявлено циркуляції диких та вакцинних вірусів поліомієліту І, ІІ, ІІІ типів.

В регіоні з початку поточного року рівень охоплення вакцинацією дітей проти поліомієліту становить 14,4%, що на рівні середньоукраїнського показника. Щоб зупинити передачу і запобігти спалаху належить підтримувати високий рівень охоплення вакцинацією.

Поліомієліт невиліковний, але йому можна запобігти. Неодноразове введення поліомієлітної вакцини захищає дитину на все життя. Розробка ефективних вакцин для профілактики паралітичного поліомієліту стала одним з найбільш великих медичних досягнень 20-го сторіччя.

Є два різновиди вакцин від поліомієліту, в Україні використовують обидві: ІПВ- інактивована вакцина, яка містить убитий вірус, яку використовують для перших двох щеплень дітей. Для наступних використовують ОПВ — оральну поліомієлітну вакцину, що містить ослаблений поліомієлітний вірус, який не становить загрози для організму. Вакцина ОПВ найбільш ефективна для того, щоб зупинити розповсюдження вірусу та забезпечити колективний імунітет.

Швидко зупинити поширення вірусу може загальна імунізація за допомогою оральної вакцини ОПВ.

Ситуація з вакциною від поліомієліту вже вирішена. Міністерство охорони здоров’я України отримало достатню кількість доз інактивованої вакцини проти поліомієліту (ІПВ) та вакцини проти поліомієліту оральної, живої (ОПВ) виробництва Санофі Пастер, Франція. Ці вакцини в найближчий період надійдуть до області у повному обсязі. Вакцина є безпечна, ефективна, і найякісніша, якою користуються у світі.

Важливо ефективно використати надану вакцину для проведення як планових щеплень дітям, так і тим, що не отримали вакцинацію у попередні роки. Усі щеплення в Україні та на Херсонщині здійснюються відповідно до схем Національного календаря щеплень.

Імунізація вважається одним із найбільш ефективних, економічно доцільних методів профілактики інфекційних захворювань та попередження епідемій.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку “З пошаною і ...
Наступна новина: У Рівному відсвяткували ...

КОМЕНТАРІ