В Луцьку працівники структурних підрозділів міської ради поділилися зі своїми колегами результатами поїздки у Польщу

В Луцьку працівники структурних підрозділів міської ради поділилися зі своїми колегами результатами поїздки у Польщу

01.10.15 12:25 0 581
Нині ж вони провели каскадне навчання для працівників міської ради за результатами стажування.

Перед початком секретар міської ради Сергій Григоренко зазначив, що триває співпраця з польським партнерами. За його словами, уже дві групи працівників міської ради мали можливість ознайомитись з роботою відповідних структур міста Ґроджіск Мазовєцкі, перейняти досвід щодо реалізації різноманітних новітніх ініціатив. “Ми направляємо молодих спеціалістів до 35 років, а не керівників структурних підрозділів до Польщі, аби вони переймали досвід. Це сприяє зміні свідомості та мотивації працівників. Наші працівники мають можливість стажуватися у своїх польських колег завдяки співпраці міської ради з Товариством 4 червня”, - наголосив він.

Сергій Григоренко наголосив, що стажування працівників міської ради за кордоном й надалі продовжуватиметься.

Під час перебування у Польщі кожен набував досвіду за профілем у відповідному структурному підрозділі. Окрім проходження стажування, учасники делегації мали можливість ознайомитись з роботою підприємств та установ, оглянути важливі інфраструктурні об'єкти.

Заступник начальника відділу секретаріату Олександр Шеремета розповів про організацію роботи з депутатами в уряді міста Торунь. За його словами, у них 25 обранців громади. Він наголосив, що пленарні засідання веде секретар, а не міський голова, як у нас. Крім того, у Польщі депутати місцевих рад отримують заробітну плату за свою роботу.

Також Олександр Шеремета поділився враженнями про “Мотоарену” та “Торунь Арену”, які відвідав. За його словами, це два сучасні спортивні об'єкти. Він зазначив, що у Торуні дуже розвинений спідвей. “Мотоарена” — це майданчик для мотоциклетного спорту. Крім того, тут проводять різноманітні концерти.

“Торунь Арена” - це мультифункціональна споруда. У ній є велика зала на 8 тисяч глядацьких міст, де можна проводити легкоатлетичні змагання, змагання з ігрових видів спорту. Є й тут тренажерні зали, майданчик для проведення тренувань, готель тощо”, - розповів він.

У свою чергу, головний спеціаліст відділу екології Олег Гелета розповів, що в Торуні приділяють велику увагу збереженню зелених насаджень. За його словами, поляки встановлюють спеціальні системи, які підтримують гілки дерев, аби не зрізати їх. Він зазначив, що догляд за зеленими насадженнями здійснюють приватні підприємства.

Також Олег Гелета розповів, що йому вдалося побувати на місцевих очисних спорудах та сміттєзвалищі. За його словами, очисні споруди в Торуні збудували наприкінці 90-х років. У Луцьку ж вони побудовані ще на початку 70-х років. Він наголосив, що роботи систем у них і в нас схожа. На очисних спорудах встановлений генератор і виробляють електроенергію.

У Торуні також практикується роздільний збір сміття. За його словами, у них є сміттєсортувальна лінія.

Начальник відділу по експлуатації та ремонту житлового фонду, департаменту житлово-комунального господарства міської ради Юрій Крась ознайомився з житловим фондом Торуня. За його словами, активно проводиться утеплення фасадів будинків. При споруджені будинків створюються комфортні умови для доступу у них осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Юрій Крась розповів, що у Торуні будують соціальне житло. Воно не велике за розмірами. Оренда житла від 7 злотих за метр квадратний. Також, за його словами, громадян можуть за рішенням суду виселити з квартири за несплату за комунальні послуги. Проте, тоді людям надається соціальне житло.

Розповів Юрій Крась й про технологію ремонту доріг, які застосовуються у Торуні.

Головний спеціаліст, юрист управління охорони здоров'я міської ради Олена Андрущак розповіла присутнім про те, що серед важливих напрямків роботи міської влади м. Торуня є захист громадян з обмеженими можливостями, зокрема інвалідів та неповносправних. Для того, щоб ці люди відчували себе комфортно у повсякденному житті, велика увага приділяється громадському транспорту. Усі трапи до автобусів та трамваїв обладнані аудіо супроводом, візуальною та тактичною інформацією. Щорічно містом закуповуються 5 нових автобусів, які повністю відповідають потребам осіб з обмеженими можливостями.

У 2012-2013 роках владою м. Торуня було закуплено 4 нових міні буси, що обладнані спеціальним підйомником для інвалідних колясок.

“Фонд “Духа” для природної реабілітації осіб з обмеженими можливостями був створений у 1992 р. Станіславом Душинським, на прізвисько Дух. Його прізвисько стало основою назви фонду. Цей фонд створений в основному для дітей із порушенням опорно-рухового апарату, вадами фізичного розвитку, слуху, аутизмом, неврологією. За фінансової підтримки спонсорів та меценатів стара автомайстерня була перебудована та переобладнана у реабілітаційний центр із кваліфікованим медичним та обслуговуючим персоналом, конюшнею, альпіністською стінкою. Серед реабілітаційних програм основна увага приділена іпотерапії, гідротерапії та терапії з підйому на стінці. Іпотерапія – це терапевтична верхова їзда, що спрямована на реабілітацію людей фізично або розумово неповносправних”, - розповіла вона.

Олена Андрущак зазначила, що у міському центрі підтримки сім'ї м. Торунь надається допомога тим особам, які потрапили у складні життєві ситуації, зокрема: бідним, бездомним, безробітним, особам із залежністю до алкоголю чи наркотиків, багатодітним сім'ям, особам, які відбували покарання у місцях позбавлення волі, жінкам, щодо яких застосовувалось насильство у сім'ї. Головна мета цього центру - допомогти навчитися жити, працювати, раціонально використовувати заробіток, виховувати дітей, а також реабілітація, соціалізація в комфортних та гідних для життя умовах. Заклад надає допомогу у пошуку роботи, навчанні, психологічній реабілітації, забезпечує харчуванням та одягом.

“Цікавою функцією, яка є у місті Торунь і яку варто було б впровадити у нас, – є «TORUN SMS». Суть її полягає в тому, що мешканці Торуня, попередньо зареєструвавшись, отримувати на свій мобільний телефон інформацію про актуальні події життя міста. Зокрема, щодо зупинення чи обмеження руху вулиця, змін у руху автобусів та трамваїв, надзвичайні події, анонси різноманітних культурних, спортивних та інших подій, про проведення громадських обговорень щодо важливих проектів рішень міської ради, міського голови тощо”, - зазначив він.

Також Олександр Олішевський поділився враженнями від спілкування з колективами видань “День добрий, Торунь”, “Новини”, “Газета виборча”, радіо “GRA” та “Тorun TV”.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ