Основна мета підприємства - раціональне харчування, це одне із засобів забезпечення нормального фізичного і розумового розвитку дітей. Харчування підвищує протидію хворобам і успішність в навчанні. Значення раціонального харчування збільшується в умовах великого учбового навантаження, зазначив доповідач.
Сучасні навчальні програми дуже насичені. Для їх виконання необхідні значні зусилля і велика трата часу не тільки в школі, але й дома. Отже, в сучасних умовах до здоров'я школярів ставляться великі вимоги і забезпечити його високий рівень є важливим і відповідальним завданням. У вирішенні цього завдання одним з головних є раціональне харчування.
Для виконання покладених на підприємство обов'язків КП «Шкільне» має штатну чисельність працюючих - 144 одиниці, з них:
- адмінперсонал - 8;
- завідувачів виробництвом їдалень -31;
- кухарів та кондитерів 4 -3 розрядів - 75;
- продавців з лотка - 8;
- мийників посуду - 22.
Загальна кількість учнів у навчальних закладах міста у 2014- 2015 навчальному році складає - 24482 учня. З них: 1-4 класів - 10310, які практично всі охоплені гарячим харчуванням з числа присутніх. Кількість учнів у 2015-2016 навчальному році збільшилась на 1237 учнів, в т.ч. 1-4 класів на 825 включаючи класи педагогічної корекції.
1856 учнів - пільгової категорії, які повністю харчуються за бюджетні кошти.
4510 учнів 5-11 класів охоплено організованим гарячим харчуванням за кошти батьків.
З лютого місяця 2015 року вартість харчування складає для
- учнів 1-4 класів - 9,00 грн. (сніданки), в т.ч. 6,00 грн. - з міського бюджету та 3,00 грн. - доплата батьків;
- 5-11 класів (пільгова категорія) сніданки - 9.00 грн.,
- ГПД (обіди) - 9.00 грн.
Діти, які не охоплені організованим гарячим харчуванням, мають змогу купити продукцію через буфети. В буфетах завжди в наявності є борошняні вироби, соки фруктові, овочеві салати, фрукти, чай. Також буфети реалізують гарячі перші та другі страви, напої, чим користуються старшокласники та педагогічний колектив шкіл.
В їдальнях шкіл міста харчування організоване по 10-ти денному перспективному меню, затвердженому директором підприємства і погодженому з головним державним санітарним лікарем м. Чернігова. Також для дітей, які потребують за станом здоров'я дієтичного харчування, надаються дієтичні страви. В меню включаються страви зі збірника рецептур для харчування учнів. Рецептурами передбачено приготування страв з використанням масла вершкового та олії.
У червні на належному рівні було організовано харчування в пришкільних таборах. Виділена сума 35 грн. забезпечила 100% виконання норм харчування по всіх продуктах. Діти в повному обсязі забезпечувалися м'ясом, рибою, маслом вершковим, молоком та кисломолочними продуктами, свіжими овочами, фруктами та ягодами. Не менше трьох разів на тиждень дітям давалися полуниці.
Виконання норм харчування у загальноосвітніх закладах міста згідно з Додатком № 7 до Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 складає на 25.09.2015 року:
- для учнів від 6 до 10 років - 86%;
- від 10 років і старше - 75,8%;
- для дітей, які відвідують ГПД - 86%.
Норми харчування на основні види поживних продуктів: м'ясо, риба, масло вершкове, олія, яйця, молоко, сир кисломолочний виконуються. Рік тому підприємство налагодило постачання охолодженого м'яса і м'ясопродуктів безпосередньо від виробника. Це дає змогу підвищувати якість виготовленої продукції, зберігання всіх поживних речовин.
Кожного дня в меню включаються овочі натуральні або овочеві салати. Діти одержують також в повному об'ємі соки та фрукти.
Технологічною службою підприємства проводиться робота по розробці норм закладки на нові види продукції, які відсутні в діючій НТД. Якість харчування контролюється кожного дня працівниками підприємства, директорами шкіл та медичними працівниками. Без дозволу медпрацівника їжа дітям не видається. Особливий контроль за якістю продуктів. Всі продукти надходять в їдальні при наявності супровідних документів.
Працівники підприємства беруть участь в усіх заходах, які проводяться в школах, а саме: дні національних кухонь, дні сім'ї та інші.
Підприємство має досвід, матеріально - технічну базу та кваліфікований персонал.
Основною метою на сьогоднішній день є придбання сучасного обладнання, а саме конвектомата, що дасть можливість підвищити якість страв за рахунок збереження в них всіх поживних речовин.
За інформацією КП «Шкільне»
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: У Волинській області ...