Делегація Вінницької області взяла участь у роботі семінару в рамках проекту «ТРАНСАГРОПОЛІС – підтримка транскордонного агробізнесу» (+фото)

Делегація Вінницької області взяла участь у роботі семінару в рамках проекту «ТРАНСАГРОПОЛІС – підтримка транскордонного агробізнесу» (+фото)

06.10.15 10:27 0 551
Про це проінформував учасників щотижневої понеділкової наради у голови ОДА директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик.

За його словами, 28-30 вересня 2015 року в м. Ясси (Румунія) відбувся семінар в рамках проекту «ТРАНСАГРОПОЛІС – підтримка транскордонного агробізнесу» в якому взяла участь українська делегація.

Метою візиту було ознайомлення з можливостями парку Трансагрополіс для малих та середніх підприємств Румунії, України та Молдови та формування більш чіткого бачення подальшого розвитку співпраці в сфері торгівлі сільськогосподарською продукцією між країнами-учасниками проекту.

Пленарна частина складалася з прес-конференції, де учасники мали змогу заслухати виступи: віце-президентів Повітової Ради та директора департаменту сільського господарства м. Ясси (Румунія), мера м. Лецкань (Румунія), ректора університету сільського господарства та ветеринарної медицини (Румунія), а також презентації директорів Ресурсного центру та залучення інвестицій міст Унгени та Фалешти (Молдова).

Як відмітив Микола Неїлик Вінницька область також виступила та презентувала кінофільм та слайди про те, що виробляється в області, що потрібно для продовольчої безпеки та, що Вінниччина могла б реалізувати. Протягом семінару було обговорено стан аграрної галузі в регіонах, розглянуто питання співпраці.

Практична частина складалася з численних відвідувань знакових об'єктів, в тому числі відвідання комуни м. Чюреа (Румунія).

Як проінформував директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА, впродовж 2007-2013 років у відповідності до Стратегії розвитку мерією було реалізовано 57 проектів аграрного, екологічного, освітнього, соціального, інфраструктурного напрямів.

На засадах публічно-приватного партнерства до співпраці було залучено ще 13 комун Ясського повіту. На даний час розроблена і захищена перед представниками Євросоюзу наступна Стратегія розвитку на 2014-2020 роки на суму 2,8 млн. євро.

Щоб зменшити міграцію сільського населення до міста, керівництво комуни за рахунок європейських субсидій знизило розцінки на перевезення між містом і селом до рівня міських маршруток. Реалізація проектів відбувається за умови співфінансування: 80% - кошти ЄС, 20% - кошти громади. Розвиток інфраструктури фінансується 100% за кошти Євросоюзу. Такі ж переваги мають малі ферми регіону.

Варто відмітити, що державні субсидії отримує кожен підприємець, який працює на землі. Дотації досягають 150-160 євро на гектар землі.

Підсумовуючи вищевикладене Микола Неїлик проінформував присутніх щодо стимулювання децентралізованого розвитку сіл.

Так, за його словами, проект «ТрансАгрополіс – підтримка транскордонного агробізнесу», у реалізації якого Вінниччина є партнером, знаходиться на завершальній стадії. Вартість проекту 5.661.177 евро. Грант від ЄС: 2.783.401,01 евро. Вклад Повітової Ради м. Ясси: 3.152.619,99 евро.

Проект передбачає підвищення ринкової орієнтації сільськогосподарської діяльності; розвиток малого та середнього сільськогосподарського підприємництва для сприяння конкурентоспроможності харчової промисловості; полегшення доступу до наукових досліджень в аграрній сфері та до відповідних технологій у сільському господарстві; покращення просування до регіональних та міжнародних ринків; допомога фермерам у продажу сільськогосподарської продукції та закупівлі необхідних ресурсів для виробництва.

Проект став першим кроком до єдиної системи вирощування, переробки та маркетингу від поля до кінцевого споживача, що сприятиме розвитку агропромислового комплексу сусідніх держав.

Микола Неїлик акцентував увагу на існуючих ризиках проекту. За його словами це: затягування із впровадженням проекту по причині численних тендерів на закупівлю продукції/послуг, фінансова криза та політична і законодавча нестабільність.

























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі під колеса ...
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ