В Івано-Франківській області у лісах губляться грибники

В Івано-Франківській області у лісах губляться грибники

07.10.15 09:32 0 648
На Прикарпатті у лісах губляться грибники. Лише частина з них знаходить дорогу додому самостійно. Інші звертаються за допомогою до рятувальників.

Губляться люди не лише у незнайомих місцях, а й у місцевості, яку, здавалось би, знаєш добре, блукають і бувалі грибники, і початківці. У погоні за хорошим урожаєм лісових дарів деякі забувають про елементарну обережність, заходять далеко у ліс, не маючи ані найменшого уявлення про те, якою дорогою повертатися назад. Лише дехто має при собі компас чи навігатор. Більшість надіється у випадку біди на мобільний телефон, забуваючи, що зона покриття у деяких лісових масивах, особливо у горах, є досить обмеженою.

Рятувальники радять: ніколи не варто вирушати по гриби поодинці, тим більше у малознані місця. Завжди майте при собі мобільний телефон із зарядженою батареєю, намагайтеся не виходити із зони мобільного покриття. Якщо ви все-таки втратили у лісі орієнтування, головне – не панікувати.

Вийти на правильну стежину допоможе сама природа: володіючи елементарними знаннями з орієнтування у лісі, ви будете рухатися у правильному напрямі. Мох на камені росте, як правило, тільки з північного боку. Пологіша сторона мурашника звернена на південь; на деревах хвойних порід смола накопичується рясніше з південної сторони. Прислухайтеся до звуків – можливо, почуєте шум залізничного транспорту чи автомашин. Якщо натрапили на струмок, йдіть вздовж нього – він обов’язково виведе вас до русла річки, а там уже і до населеного пункту недалеко.

Іноді, на жаль, знайти дорогу з лісу ніяк не вдається. У такому випадку слід негайно телефонувати на «101» та просити допомоги у рятувальників. При цьому постарайтеся якомога точніше вказати своє ймовірне місцеперебування – це полегшить та пришвидшить пошуково-рятувальні роботи.

Вирушаючи на «тихе полювання», подбайте про відповідний одяг та взуття, питну воду, сірники та продукти харчування. Особам, котрі страждають на хронічні захворювання, слід мати під рукою необхідні медикаменти.

Слід підкреслити, що у карпатських лісах губляться не лише грибники, а й необережні туристи. З початку року гірськими рятувальниками здійснено більше півсотні виїздів на пошуково-рятувальні роботи та врятовано 54 людини, з них – троє дітей.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ