У Луцьку визначилися з переліком вулиць та пам'яток,що підпадають під декомунізацію

У Луцьку визначилися з переліком вулиць та пам'яток,що підпадають під декомунізацію

07.10.15 08:08 0 669
Відбулось чергове засідання робочої групи з реалізації Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Члени робочої групи обговорили пропозиції щодо перейменування вулиць, провулків, площ та пам'яток, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму. Зокрема, визначилися з переліком вулиць, що підпадають під дію Закону, та окреслили рекомендації щодо їх перейменування.

Деяким вулицям повернуть старі назви. На цьому наголосив секретар міської ради Сергій Григоренко. Серед них: Вацлава Воровського матиме ім'я Миколи Лобачевського, Фурманова стане Теплою, Бойка – Низинною, Жовтнева - Хмільною.

Окремим вулицям присвоять ім'я загиблих Героїв, учасників АТО: Ванди Василевської — імені Володимира Прокопчука; вулиця Макаревича – Дмитра Йовзика, Вереснева – Віталія Махновця.

Ще декілька: вул. Володарського — імені Данила Шумука; Коротченка - імені Миколи Куделі; Коцько — Євгена Сверстюка; провулок Червоноармійський — Повстанський.

Вулиця Московська не підпадає під дію Закону, на думку, членів комісії її варто перейменувати. Тож це питання обговорюватимуть з мешканцями.

Окрім цього, члени робочої групи визначилися з пам'ятками історії місцевого значення міста Луцька, пропонованими до зняття з обліку в зв'язку з заходами щодо декомунізації та відсутністю підстав на їх взяття на облік. Серед них: Будинок, в якому в 1709 році зупинявся Петро І (вул. Пушкіна, 2); приміщення, де жила Паша Савельєва (вул. Г. Гулевичівни, 8), Будинок, в якому була проголошена Радянська влада в Луцьку (вул. Лесі Українки, 2), Будинок, в якому знаходився Луцький повітовий ревком (вул. П'ятницька гірка, 10), Будинок колишнього окружного суду, в якому відбувався “Луцький процес” 57 членів КПЗУ (вул. Сенаторки Левчанівської); Будинок, в якому знаходилось Тимчасове управління (пр. Волі, 2), Будинок, в якому знаходився Волинський обком КП(б)У (вул. Б. Хмельницького), місце розстрілу членів Луцького антифашистського підпілля (вул. Кафедральна, 16) та інші. Планують п'ять інформаційних дощок на цих будівлях та демонтувати пам'ятник Степану Бойку.

Зняття символів комуністичного режиму відбудеться й на меморіальному комплексі “Вічна Слава”.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На залізничній колії в ...
Наступна новина: У м. Виноградів з вини ...

КОМЕНТАРІ