В Чернігівській області рятувальники провели рейдову перевірку будинків підвищеної поверховості

В Чернігівській області рятувальники провели рейдову перевірку будинків підвищеної поверховості

07.10.15 08:00 0 574
6 жовтня у Чернігові фахівці міського відділу та обласного Управління ДСНС здійснили рейдову перевірку стану забезпечення протипожежного захисту будинків підвищеної поверховості (більше 10 поверхів). Слід зазначити, що їх кількість в обласному центрі складає 33, з яких 30 житлових.

Нажаль, результати перевірки невтішні. Через недбале ставлення як з боку комунальників і балансоутримувачів, так і самих мешканців будинків до забезпечення пожежної безпеки призвело до того, що у більшості споруд системи димовидалення та підпору повітря у ліфтові шахти, установки автоматичної пожежної сигналізації знаходяться в непрацездатному стані. Пожежні крани не укомплектовані стволами та рукавами, демонтовані кнопки дистанційного пуску насосів підвищувачів тиску води в протипожежному водогоні. Відсутнє аварійне та евакуаційне освітлення сходових клітин. Крім того, деякі мешканці самовільно встановлюють перегородки у коридорах загального користування, захаращують їх меблями, в результаті чого перекривається доступ до систем протипожежного захисту. Сигнали про спрацювання систем автоматики не виведено на пульти пожежного спостерігання, що могло б сприяти своєчасному виявленню пожежі на початковій стадії.

Все це в свою чергу створює загрозу життю людей, адже в кожному з цих будинків проживає близько 300 мешканців, а вище зазначені порушення не дозволять своєчасно виявити осередок загоряння, сприятимуть його поширенню на значну площу, створять перешкоди для безпечної евакуації мешканців та заважатимуть швидкому пожежогасінню.

Становище ускладнюються ще й тим, що на озброєнні рятувальників міста відсутня спеціальна пожежна автодрабина висотою підйому більше 30 метрів для гасіння пожеж та рятування людей з висотних будинків.

За результатами перевірки фахівцями ДСНС будуть підготовлені відповідні листи до комунальних організацій та балансоутримувачів щодо приведення в працездатний стан систем протипожежного захисту будинків підвищеної поверховості міста. Мешканцям же квартир хотілося б нагадати про необхідність дотримання правил пожежної безпеки. А тим, хто псує засоби протипожежного захисту, потрібно замислитися над тим, що подібні дії створюють небезпеку життю людей.

Сергій Власенко,

заступник начальника з державного нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту УДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Как действительно ...
Наступна новина: На Рівненщині у підпільному ...

КОМЕНТАРІ