Волинська область: рятувальники застерігають волинян від «тихого полювання»

Волинська область: рятувальники застерігають волинян від «тихого полювання»

08.10.15 12:23 0 592
Осіння пора несе не лише прохолоду, а й лісові пахощі грибів. І усі - від старого до малого беруться за кошики і біжать до лісу. Хто більше відер приніс, у кого найшлися білі гриби, кому пощастило з лисичками, а хтось нарізав опеньків мішками! Всі ці розповіді-байки улюблена осіння тема українців, адже де б ти не проживав у Карпатах чи на Запоріжжі, на Волині чи Поділлі, всюди є гриби і їх треба принести додому. Так вважає більшість громадян України. Але не рятувальники. Саме працівники Служби порятунку «101» вважають, що грибний сезон це таке «тихе полювання», де його жертвами стають люди, які нехтують правилами поведінки під час збору та приготування у їжу грибів.

Аби попередити волинян та вберегти таким чином хоча б одне життя, працівники ДСНС організували в області профілактично-роз’яснювальну роботу із рейдовими перевірками найбільш відвідуваних місць збирання грибів у лісових масивах.

Так, у Любомльському та Любешівському районах проведено профілактична робота з населенням, а також грибниками безпосередньо під час збору грибів. Щоб запобігти отруєнням грибами, рятувальники радили любителям «тихого полювання» класти до кошика тільки ті гриби, про які достеменно відомо, що вони їстівні. За жодних обставин не збирати їх поблизу транспортних магістралей, промислових об’єктів та на колишніх смітниках. А повернувшись додому, ще раз уважно розглянути усі гриби та викинути усі сумнівні. Ні в якому разі не давати куштувати готові гриби дітям та вагітним жінкам!

«Розпал сезону «тихого полювання» припадає на кінець літа – початок осені, – розповідає начальник медичної служби УДСНС України у Волинській області Петро Самчук , – саме у цей період в Україні з діагнозом отруєння грибами до лікарень потрапляє найбільше людей. Тому вважаю, що найкраще збирати гриби для задоволення, а не для споживання. Адже життя у людини одне».

Щоб запобігти отруєнню грибами:

•Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).

•Збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби.

•Не збирайте гриби, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

•Уникайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з пошкодженою поверхнею, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; не збирайте пластинчаті види, оскільки отруйні гриби маскуються під них; уникайте «шампіньйонів» та «печериць», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору.

•Не куштуйте сирі гриби на смак.

•Викидайте забруднену нижню частину ніжки гриба. Гриби промивайте, у маслюків та мокрух знімайте з капелюшка слизьку плівку.

•Дикорослі гриби підлягають кулінарній обробці у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

•На початковому етапі обробки кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

•Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які збираєтесь засолювати (грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік), щоб позбутися гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.

•Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик та ін.) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. Водночас отрута розчиняється у взаємодії з алкоголем, що призводить до сильного отруєння.

•Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.

•Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть призвести до дуже тяжкого захворювання – ботулізму.

•Не давайте гриби дітям, літнім людям та вагітним жінкам.

УДСНС України У Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В обласній філармонії ...

КОМЕНТАРІ