Рівненщина: обласний фестиваль

Рівненщина: обласний фестиваль "Красносільські вітряки"

08.10.15 13:24 0 634
4 жовтня в селі Красносілля Гощанського району біля старовинного млина-вітряка відбувся 6-й обласний фестиваль народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки».

У цьому барвистому святі, яке підготували відділ культури та туризму Гощанської райдержадміністрації та Красносільська сільська рада, взяли участь керівники району та області, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Гостювали і святкували біля млина сотні і сотні людей.

Налаштування гостей на святковий настрій розпочалось ще за кілька кілометрів від млина-вітряка. У селі Чудниця по дорозі до місця проведення фестивалю відбулось театралізоване дійство «Селянська перейма». А на самому святі дійство відбувалось, як на колишньому ярмарку. Гостей розважали виступи трьох десятків аматорських колективів Гощанського району, Рівненської, Хмельницької областей та Польщі. Тут грали троїсті музики, лунали сільські співанки, виконувались народні таночки, відбувались жартівливі конкурси та забави. Господині з кожного села та установ райцентру, частуючи прибулих на свято, змагались за краще представлення старовинної української страви, найпопулярніша серед них – козацький куліш. А ще був конкурс на кращий національний костюм. Організатори подбали і про «Приз в пиріжку» – частування всіх учасників свята пиріжками з різними начинками. Схвилювали присутніх представлені обереги солдату. Пошановувачі ужиткового мистецтва могли помилуватись та придбати на виставці-ярмарку вироби відомих народних умільців Рівненської області. У жартівливій сільськогосподарській лотереї головним призом і неочікуваним сюрпризом стало порося. Охочі здійснили екскурсії по вітряку – пам'ятці архітектури ХІХ століття.

Не вперше у такому святі бере участь Гощанський районний центр зайнятості. Цьогоріч на фестивалі, крім традиційних виставок виробів з лози та ковальства, слухачі ковальських курсів (майстер Сергій Торуля) Гощанського відділення Рівненського ЦПТО ДСЗ давали майстер-клас. Приємно, що до ковалів Служби зайнятості долучились уже знані майстри-ковалі. Тож до людського гамору та музики і пісень органічно додавався передзвін молотків по ковадлу. Ці звуки та дим від ковальського горна привабив чимало людей, які із захопленням спостерігали, як з куска розпеченого металу з'являється гарний виріб. А ще працівники центру зайнятості пригощали гостей свята виготовленими власноруч смачними наїдками та напоями. Окрім цього, на фестивалі проводився збір благодійних коштів на допомогу землякам – учасникам АТО.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ