Західна Україна гостинно зустріла дітей з Донеччини. День перший. Львів

Західна Україна гостинно зустріла дітей з Донеччини. День перший. Львів

19.10.15 15:19 0 651
Першою зупинкою школярів, які вирушили на Закарпаття у рамках проекту донецької та закарпатської міліції «Схід і Захід – разом», став казковий Львів. Діти, які рік жили під обстрілами, вийшли з потягу і потрапили у зовсім іншу, чарівну атмосферу. Вони оживали на очах.

Місто Лева зустріло гостей з Мар'їнки, Красногорівки, Гранітного та Чермалика дрібним дощиком та дуже насиченою культурною програмою. Відразу після прибуття перед хлопцями та дівчатами люб'язно відчинило двері львівське кафе "Прага", розташоване в самому центрі старого Львова. Після обіду на юних мандрівників чекала екскурсія, під час якої підлітки занурилися в атмосферу давнього Львова з його багатовіковою історією. Затишні середньовічні вулички, старовинні будинки, величні собори зачарували дітей. Старшокласники зазначили, що історія - дуже цікавий предмет, особливо, коли є можливість побачити її на власні очі і буквально "помацати" руками.

Це були незвичні екскурсанти - діти усе сприймають крізь призму війни та болю, що довелося пережити.

Першими словами Даші Масловатої з Красногорівки по приїзді були: «У 12 років я вже була у Львові. До Львова хочеться постійно повертатися. Це місто цікавої архітектури, особливої кухні. Дуже запам'ятовується бруківка, яка викладена на дорозі замість асфальту. Тут люди не знають, що таке війна. Ось ми приїхали сюди, усі засмутилися через дощ, а я зраділа. Дощ для мене - добрий знак. Коли йшов дощ, нас не бомбили».

"Я ще не була у Львові, ця поїздка стала для мене несподіванкою. Мені мама казала, що у Львові дуже гарна церква католицька. Якраз туди нас привели. Шкода, що весілля було всередині. І ми не змогли храм подивитися зсередини. Взагалі ми бачили 5 весіль. Наречені такі красиві. У нас в Красногорівці давно весіль не було", - каже Наталія Нижник.

Цікаво було спостерігати за перетворенням дітей, як вони потихеньку розслаблялися під впливом нових вражень, страшні спомини відступали.

«Мені дуже сподобалося. Вразила архітектура, незвично, що тут пам'ятники - скрізь», - зізнається Саша Мангуш з чермалицької школи.

А для Аліни Мелехової з Красногорівки, яка дуже хотіла побувати на Західній Україні, ця подорож стала здійсненням бажань.

"Була поїздка у Ворохту, мені не сказали про це. Я дуже засмутилася. І тут наступного дня заходить до нас у клас викладач і каже: "Я виконую твоє бажання, ти їдеш на Західну Україну». А ще я хочу стати слідчим-криміналістом. Коли я дізналася, що їду з міліціонерами, я відразу подумала про те, що якраз задам питання про вступ. Може секрети якісь розкажуть", - посміхається дівчина.

Чотири години у Львові пролетіли непомітно, настав час розлучатися з красенем-Львовом, що вже полюбився, та рухатися далі, назустріч новим враженням і цікавим знайомствам.

Діти дісталися Сваляви вже затемна, їх розмістили у мальовничому селі Поляна. Донецьку молодь зустрів керівник міліції Закарпаття Сергій Князєв.

«Проект, який ми розпочали з донецькою міліцією, розпочався успішно, попри всі хвилювання, діти один одного зрозуміли, співали одні й ті самі пісні, подарували один одному традиційні короваї. Гадаю, вони проведуть ці 11 днів дуже з великим задоволенням. Найголовніше – розуміння між дітьми, Схід і Захід разом, і впевнений, що цей проект матиме продовження», - зазначив Сергій Князєв.

Подорож тривала більше доби, і втомлені, але задоволені, діти вперше майже за півтора роки заснули у мирі.

Прес-служба ГУМВС України

в Донецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Волинь: допоможіть ...
Наступна новина: У Луцьку відкрили оновлений ...

КОМЕНТАРІ