В Житомирській області основні застереження при користуванні газовими приладами

В Житомирській області основні застереження при користуванні газовими приладами

20.10.15 13:32 0 500
Важливою умовою безпеки при користуванні газовими приладами є контроль за тим, чи повністю згоряє газ. При повному згорянні полум'я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному – жовтувато-солом'яний. Неповне згоряння газу призводить до інтенсивного виділення в приміщення чадного газу, який отруйно діє на організм людини.

Збільшення кількості випадків отруєння чадним газом спостерігається на початку та в кінці опалювального сезону.

Чадний газ не має запаху, безбарвний – його неможливо відчути. Потрапляючи в кров, сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень: людина гине, як від задухи. Після двох годин перебування в приміщенні, де у повітрі міститься лише 0,1% СО, можемо втратити свідомість і померти. Якщо приміщення заповнене на 0,5% чадним газом, смерть настає через 30 хвилин, на 1% - через 2-3 хвилини. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що навіть відчувши небезпеку, людина неспроможна врятуватись.

Чадний газ легший за повітря, тому піднімається вгору, але на відкритому просторі небезпека мінімальна.

Основними причинами утворення в кухнях квартир чадного газу (СО – продукту неповного згоряння природного газу) можуть бути:

1. Несправність газових приладів (забрудненість пальників-конфорок плит, розгерметизованість камер згоряння котлів).

2. Недостатність припливного повітря в кухні (для повного згорання 1 м3 природного газу необхідно 10 м3 свіжого повітря).

3. Недостатність тяги (розрідження) в камерах згорання котлів, створюваної димарями (недостатня висота, засміченість, розташування оголовків димарів у зонах вітрового підпору.

4. Робота вентиляторів відпливних зонтів над газовими плитами.

Всі без виключення газові прилади повинні встановлюватися на підставі проектної документації спеціалізованими підприємствами, які мають відповідні ліцензії на право виконання таких робіт з оформленням виконавчо-технічної документації.

Всі особи, які користуються газовими приладами, обов'язково мають:

1. Пройти інструктаж у технічному кабінеті управління газового господарства, ознайомитися з інструкцією по експлуатації встановлених у квартирі газових приладів, апаратів.

2. Забезпечувати збереження та утримання в чистоті газового обладнання.

3. Перевірити наявність тяги в димарях та вентиляційних каналах.

4. Слідкувати, щоб димові та вентиляційні канали були завжди справні.

5. Після закінчення користування газовими приладами перекрити крани на газових приладах і перед ними.

6. При несправності газового обладнання викликати працівників підприємства газового господарства.

7. Негайно перекрити крани пальників газових приладів при раптовому припиненні подачі газу і повідомити аварійну службу за телефоном 104.

Якщо почули запах газу в приміщенні, необхідно:

1.Припинити користуватися газовими приладами.

2.Перекрити крани до приладів і на приладах.

3. Відчинити вікно і двері, провітрити приміщення.

4.Не запалювати вогню, не курити, не вмикати і не вимикати електроосвітлення і електроприлади, не користуватись електродзвінками.

5.Викликати аварійну службу газу за телефоном 104.

Якщо запах газу в підвалі, під'їзді, на подвір'ї, на вулиці:

1. Повідомити аварійну газову службу за телефоном 104.

2..Вивести людей з загазованого середовища, попередити присутніх у приміщенні про заборону вмикання і вимикання електроосвітлення та електроприладів, а також відкритого вогню та іскри.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: На День добросусідства ...

КОМЕНТАРІ