У Рівненській області прокуратура роз’яснює вимоги виборчого законодавства та наголошує на відповідальності за його порушення

У Рівненській області прокуратура роз’яснює вимоги виборчого законодавства та наголошує на відповідальності за його порушення

23.10.15 08:20 0 566
У державі триває виборчий процес. Чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів призначено на 25 жовтня 2015 року.

Забезпечення законності проведення місцевих виборів є однією з першочергових завдань органів влади та правоохоронців регіону. У зв'язку з цим прокуратура області вважає за необхідне роз'яснити порядок захисту прав та інтересів суб'єктів виборчого права з метою попередження правопорушень, пов'язаних із цим процесом.

Так, питання організації та порядку проведення зазначених виборів визначено Законом України «Про місцеві вибори».

Відповідно до вимог цього Закону виборчий процес здійснюється на засадах законності та заборони будь-якого незаконного втручання.

Контроль за додержанням та однаковим застосуванням законодавства про місцеві вибори на всій території України здійснює Центральна виборча комісія.

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час проведення місцевих виборів передбачено розділом ХІІІ Закону України «Про місцеві вибори». Визначено, що всі без винятку скарги, що стосуються виборчого процесу, підлягають розгляду на засіданні відповідної виборчої комісії або судом.

Слід зазначити, що органи прокуратури не уповноважені здійснювати нагляд з питань додержання виборчого законодавства. Приписами статті 23 Закону України «Про прокуратуру» встановлено заборону здійснення прокурором представництва в суді у правовідносинах, пов'язаних із виборчим процесом.

Разом з тим участь правоохоронних органів, зокрема прокуратури, в розгляді скарг про порушення виборчого законодавства регламентовано ст.97 Закону України «Про місцеві вибори». Так, правоохоронні органи перевіряють викладені у скарзі обставини за зверненням виборчої комісії та, у разі наявності підстав, вживають заходи до припинення порушення.

Згідно із вимогами кримінального процесуального законодавства досудове розслідування кримінальних правопорушень, пов'язаних із виборчим процесом та передбачених ст.ст157-160 КК України (а це - перешкоджання здійсненню виборчого права, незаконне використання виборчого бюлетеня, знищення виборчої документації, підкуп виборця, порушення таємниці голосування тощо) здійснюється слідчими органів внутрішніх справ, а в разі вчинення цих злочинів службовими особами, які займають відповідальне становище, суддями чи правоохоронцями – слідчими прокуратури.

Якщо у заявах чи повідомленнях містяться ознаки адміністративного правопорушення, передбачені ст.ст. 212-7 – 212-20 КУпАП (а це - порушення правил ведення перевиборної агітації, порушення права на користування приміщеннями під час виборчої кампанії, порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами, невиконання рішення виборчої комісії тощо), вони повинні бути скеровані до органу, уповноваженого складати протоколи про адміністративне правопорушення.

У ході місцевих виборів прокуратура Рівненської області функціонує на принципах законності, об'єктивності та невтручання у виборчий процес, а також забезпечує виконання вимог законодавства виключно в межах своїх повноважень.

Прес-служба прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельницька область: ...
Наступна новина: Внаслідок ДТП на Львівщині ...

КОМЕНТАРІ