У Хмельницькій області 180 років тому на Деражнянській землі загинув Устим Кармалюк

У Хмельницькій області 180 років тому на Деражнянській землі загинув Устим Кармалюк

24.10.15 10:23 0 499
Деражнянська земля тісно пов'язана з життям та діяльністю народного месника, відважного сина українського героя Устима Кармалюка. 22 жовтня, в селі Волоське на місці загибелі Кармелюка, зібралося багато гостей. Голова сільської ради Антоніна Михайлівна радо зустрічала делегацію з Літинського району, Віницької області, саме там народився Устим. Краєзнавці, директор музею Кармелюка, до речі нащадок роду Кармелюків, громадські діячі Літинщини в черговий раз прибули на місце загибелі месника. Делегацію представників Деражнянського відділу культури, краєзнавців, ЗМІ очолював заступник голови райдержадміністрації Олег Пилипчук.

Саме Антоніна Михайлівна, працюючи завідуючою сільською бібліотекою, організувала музей, де зібрано багато інформації та унікальних матеріалів про перебування у селі та смерть Устима Кармалюка. Також тут можна дізнатися чимало цікавого з історії села, ознайомитися з сільським побутом, посидіти у кріслі перших голів колгоспу.

В 1997 році, на місці загибелі месника, відкрито пам'ятний знак. На камені, що розміщений на штучно висипаному кургані, викарбуваний напис: «Тут 10 (22) жовтня 1835 року загинув народний герой України Устим Кармалюк».

Усі учасники заходу взяли участь у проведеній панахиді за загиблим народним героєм. Кожен мав змогу виступити, щоб поділитися спогадами та цікавими історичними довідками про життя та повстанську боротьбу. Співочий колектив села Пилипи подарували присутнім власні музичні твори.

Надзвичайна атмосфера панувала на заході, всі учасники хором співали українські пісні, поклали квіти. Слухали вірш присвячений Кармалюку, який колись написала учениця місцевої школи.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ