Чернівці: На площі Філармонії з’явився музичний пам’ятник Ференцу Лісту

Чернівці: На площі Філармонії з’явився музичний пам’ятник Ференцу Лісту

25.10.15 15:07 0 745
Урочисте відкриття пам'ятника славетному угорському піаністу і композитору Ференцу Лісту зібрало на площі Філармонії Чернівців дипломатів, представників влади, культурних діячів та представників інтелігенції.

«Від імені чернівецької громади висловлюю вдячність Генеральному консульству Угорщини в Ужгороді за таку прекрасну ініціативу, – сказав міський голова Олексій Каспрук. – Це ще один крок у співпраці між Угорщиною та Україною, що дуже важливо у той час, коли ми повертаємося до гарних європейських традицій. Тепер кожен перехожий зможе водночас торкнутися історії і мистецтва водночас. Два аншлагових концерти геніального Ференца Ліста у позаминулому столітті суттєво вплинули на розвиток музичної культури нашого міста і Буковини загалом. Ми сподіваємося ще не раз побачити у нас чудових митців з Будапешту та інших міст Угорщини».

«Коли Ліст приїжджав до Чернівців, він не запитував себе, чи це місто є європейським, – зазначив Генеральний Консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі. – Так само і десять мільйонів угорців не запитують, чи є Україна європейською. У нашій історії є багато спільного. Угорці теж захищали свої свободи кров'ю, тому одні із перших підтримали прагнення українців бути незалежними».

Пам'ятник авторства відомого скульптора Михайла Колодко виконано у формі фрагменту піаніно з клавішами, на торці якого сидить геніальний Ліст. Варто торкнутися пам'ятника, і залунає «Угорська рапсодія №2».

Довідково:

У травні 1847 року Ференц Ліст в урочистій залі готелю “Молдавія” дав два офіційні концерти у Чернівцях на запрошення сина власника закладу . Це стало пам'ятною подією в музичному житті Чернівців і приємним штрихом в біографії великого угорського композитора.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Ужгородець знайшов на ...

КОМЕНТАРІ