Хмельниччина: актуальні питання викладання дисциплін «Цивільний захист» та «Безпека життєдіяльності» в умовах загроз та викликів сьогодення розглядалися під час круглого столу

Хмельниччина: актуальні питання викладання дисциплін «Цивільний захист» та «Безпека життєдіяльності» в умовах загроз та викликів сьогодення розглядалися під час круглого столу

25.10.15 14:16 0 570
23 жовтня на базі Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області проведено круглий стіл на тему: «Актуальні питання викладання дисциплін «Цивільний захист» та «Безпека життєдіяльності» в умовах загроз та викликів сьогодення».

У проведенні заходу взяли участь представники управління цивільного захисту населення Хмельницької облдержадміністрації, ГУ ДСНС України у Хмельницькій області, вищих навчальних закладів області усіх рівнів акредитації та педагогічні працівники Центру. З метою налаштування на плідну співпрацю учасникам круглого столу було презентовано експрес-екскурс в історію розвитку і становлення цивільного захисту як України, так і Хмельницької області.

Під час відкриття заходу начальник Центру Альона Мул зазначила, що педагогічним працівникам необхідно обмінюватися досвідом, виробляти спільне бачення та єдині підходи до питань викладання дисциплін «Цивільний захист» та «Безпека життєдіяльності». У ході роботи ґрунтовно розглянули основні нормативно-правові акти у сфері цивільного захисту та питання функціонування територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту області.

Неабиякий інтерес викликав виступ доцента кафедри педагогічних та соціально-економічних дисциплін Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б.Хмельницького Клавдії Тушко щодо сучасних психолого-педагогічних технологій навчання. Було зазначено, що наразі практикується інтегративний інноваційний підхід до викладання дисциплін у вишах. 90% результативності дають ті психолого-педагогічні технології, які створюють можливість сприймати візуально та практично. Найбільш поширеними серед них є тренінги, методи проблемного навчання (кейс-технології), методи дидактичних ігор, методи метаплану, медіакомунікація.

Методику проведення тренінгу на тему «Створення моделі системи цивільного захисту за змодельованою надзвичайною ситуацією» за безпосередньої участі у ньому учасників круглого столу демонстрував викладач Центру.

Фахівець підрозділу психологічного забезпечення Аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС України у Хмельницькій області провів із присутніми майстер-клас на тему: «Посттравматичний стресовий розлад». Багато питань стосувалося методів розпізнання такої недуги та прийомів надання допомоги постраждалим.

У ході обміну досвідом представники навчальних закладів проаналізували проблематику з викладання вищезазначених навчальних дисциплін та дійшли висновку, що у вкрай стислі терміни розглядаються питання, на засвоєння яких необхідно більше навчального часу. Незначна кількість годин відведена на практичну підготовку та профільну підготовку. На підставі викладеного було прийнято проект резолюції круглого столу з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, в якому зазначено, що курс БЖД не повинен скорочуватися або інтегруватися в інші дисципліни, оскільки кількість небезпек для людини не зменшується, а навпаки, систематично зростає.

У ході підбиття підсумків кожен учасник заходу отримав навчально-методичні матеріали з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, розроблені педколективом Центру, як у друкованому вигляді, так і на електронних носіях. За активну співпрацю з питань покращення викладання дисциплін «Цивільний захисту» та «Безпека життєдіяльності» у вищих навчальних закладах нагороджено Грамотою доцента кафедри філософії, кандидата технічних наук Хмельницького університету управління та права Олексія Денищика.

Такі зустрічі є доволі продуктивними, вони дозволяють не лише акцентувати увагу на існуючих проблемах, а й намітити шляхи їх подолання.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині міліція ...
Наступна новина: Рятувальники зустрілися з ...

КОМЕНТАРІ