Вінничина: органи прокуратури області вживають заходи,спрямовані на захист прав дітей,які вступили в конфлікт із законом

Вінничина: органи прокуратури області вживають заходи,спрямовані на захист прав дітей,які вступили в конфлікт із законом

28.10.15 10:21 0 522
Органами прокуратури області ефективно застосовуються норми Кримінального процесуального кодексу України стосовно особливостей кримінального провадження щодо неповнолітніх та відновного правосуддя.

Так, за 9 місяців поточного року правоохоронними органами до суду направлено 189 кримінальних проваджень щодо неповнолітніх із обвинувальними актами.

Ураховуючи спеціальний правовий статус неповнолітніх у кримінальному судочинстві, кожен дев’ятий обвинувальний акт стосовно неповнолітніх направлено до суду з угодами про примирення або про визнання винуватості, при укладенні яких враховано інтереси сторін щодо визначення узгодженого покарання. Прокурорами застосовуються до неповнолітніх альтернативні триманню під вартою запобіжні заходи: особисте зобов’язання, домашній арешт та передача під нагляд батьків. Окрім того, до суду скеровано 21 клопотання про застосування до підлітків примусових заходів виховного характеру та 9 клопотань про звільнення їх від кримінальної відповідальності.

Розуміючи, що неповнолітнього правопорушника необхідно захищати, попереджуючи, таким чином, наступні злочини особи, яка ще недостатньо сформувалася як особистість, прокурори, в переважній більшості справ, орієнтують суди на призначення мінімального покарання або на призначення покарання та звільнення неповнолітнього від його відбування.

У цьому році найбільше підлітками вчинялися крадіжки, грабежі, шахрайства. Проте, викликає занепокоєння збільшення кількості особливо тяжких злочинів: вбивств, зґвалтувань, злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Покарання за такі злочини є співмірним тому, що вчинив неповнолітній правопорушник.

Як приклад, у поточному році засуджений до 11 років позбавлення волі неповнолітній, який у стані алкогольного сп’яніння вчинив вбивство жінки похилого віку з хуліганських мотивів та в подальшому намагався приховати його.

Протидіючи негативній тенденції у підліткові злочинності, прокурорами місцевого рівня проведені координаційні заходи. До органів профілактики скеровано більше 100 документів реагування, винні службові особи притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Зокрема, через недостатню індивідуально-профілактичну роботу працівників Немирівського РП КВІ УДПтС України у Вінницькій області неповнолітнім, який перебував у них на обліку, скоєно замах на вбивство.

Недопущення порушень прав дітей, які вступили у конфлікт із законом й надалі залишатиметься пріоритетним напрямом роботи органів прокуратури області.

Водночас прокуратура закликає батьків, осіб, які їх замінюють, уповноважені органи, громадськість бути небайдужими до дітей, важливу роль приділяти їх вихованню, не допускати становлення на хибний життєвий шлях.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині затримали ...
Наступна новина: Закарпаття: що робити,аби ...

КОМЕНТАРІ