Чернігів: До 71-ї річниці вигнання нацистів із України

Чернігів: До 71-ї річниці вигнання нацистів із України

29.10.15 11:34 0 520
28 жовтня щорічно, відповідно до Указу Президента України від 20 жовтня 2009 року, відзначається як день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

У цей день, як і з нагоди інших дат участі України у Другій світовій війні, ми згадуємо та вшановуємо пам'ять всіх, хто здобув перемогу над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, ветеранів війни, учасників українського визвольного руху та жертв нацизму. Адже Український народ вніс не просто вагомий, а визначний, жертовний внесок у перемогу над нацизмом.

Згадаємо, що на фронтах Другої світової тільки у лавах Червоної армії СРСР воювало 7 мільйонів наших співвітчизників (з яких 3,5 мільйони загинуло), ще понад чверті мільйона вояків — у лавах інших армій антигітлерівської коаліції, у лавах Української повстанської армії — 100 тисяч бійців. Загалом Український народ втратив від 8,5 до 10 мільйонів своїх синів і доньок.

Зважаючи на такі колосальні людські жертви та величезні матеріальні втрати, Україна у Другій світовій війні може по праву вважатися учасником Антигітлерівської коаліції.

І більше ніж через сім десятиліть після визволення нашої країни, ми пам'ятаємо славетний подвиг ветеранів, партизанів та підпільників. Всіх, завдяки кому, з нашої землі було вигнано окупантів. Ветерани та учасники війни, люди, що постраждали від нацизму, і надалі будуть шановані державою та усім українським народом, а їх славетні подвиги залишаться у пам'яті поколінь.

Зараз, коли на нашу землю знову ступив ворог, нащадки тих, хто визволяв Україну у 44-му, стали на сторожі її незалежності та свободи. Показуючи всім спадкоємність та нерозривність зв'язку сучасних захисників України з захисниками рідної землі усіх поколінь.

Чернігівський вимір в українському внеску у Другій світовій війні просто вражає. В області з населенням менше 2 млн. жителів тільки у 1941 році було мобілізовано у лави Червоної армії 10% населення — майже 200 тисяч осіб. Після вигнання нацистських окупантів з області у 1943 році — ще 167 тисяч осіб. На фронтах війни загинуло 134,5 тисячі наших земляків.

За час окупації — вбито і замордовано 127 тисяч мешканців Чернігівщини, понад 41 тисяча людей вивезено до Німеччини у трудове рабство. За роки німецько-радянської війни від 1941 року чисельність населення області зменшилася на 506 тисяч осіб.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ