У Волинській області піротехніки ДСНС навчили освітян правилам поведінки з вибухонебезпечними предметами

У Волинській області піротехніки ДСНС навчили освітян правилам поведінки з вибухонебезпечними предметами

29.10.15 14:54 0 556
28 жовтня у Луцьку до дошкільного навчального закладу №2 завітали працівники групи піротехнічних робіт управління ДСНС України у Волинській області. Прийшли вони до працівників дитячого садочку не з пустими руками – вони принесли знання та різноманітні зразки вибухонебезпечних предметів часів 2 Світової війни, а також сучасних пристроїв, що можуть детонувати при підніманні, доторку, звуку тощо.

У час, коли на сході країни стогне земля від вибухів, працівники ДСНС намагаються донести до громадян правила поведінки при знаходженні вибухонебезпечних предметів для збереження життя волинян. Саме піротехніки, офіцери Служби Порятунку «101», як ніхто інший, знають ціну цим знанням. Адже майже щодня піднімають на поверхню та знешкоджують бомби, міни, снаряди, гранати, патрони часів 1 та 2 Світових воєн, якими і досі всіяна волинська земля. Найбільший шанс натрапити на вибухонебезпечний предмет минулого століття - працювати на землі, прогулюватися у лісі, збирати осіннє листя, шукати гриби та інше. І хоч війна закінчилася 70 років тому, але люди все рівно знаходять її страшні відголоски - старі, іноді і заіржавілі, боєприпаси. Дітям, особливо хлопчакам, цікаві подібні небезпечні знахідки, вони ж і перші роблять те, чого за жодних обставин не дозволяється – беруть до рук, намагаючись самим перенести, якщо тяжке то перемістити у схованку, таку цінну на їх думку знахідку, не думаючи, що такі ігри з вибухонебезпечними предметами можуть коштувати людського життя.

Як поводити себе із знайденим вибуховим предметом, як виглядають сучасні вибухові пристрої, як не допустити трагедії у разі небезпечної знахідки – на всі ці та інші питання відповідали фахівці групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення під час зустрічі із працівниками дитячого садочку. Піротехніки не лише розповідали як поводитися з підозрілими предметами, а й демонстрували макети боєприпасів та сучасних пристроїв.

В інтерв’ю для місцевого телебачення начальник відділення групи піротехнічних робіт УДСНС України у Волинській області Віталій Галаша зазначив, що необхідно продовжувати масштабне інформування аби у разі виявлення підозрілих предметів, громадяни не брали їх до рук. Особливо це стосується дітей, які є найбільшою групою ризику.

Під час зустрічі про основи цивільного захисту присутнім розповіла начальник відділу інформацій та комунікацій з громадськістю УДСНС України у Волинській області Ірина Варварук. Йшлося про організацію цивільного захисту в навчальних закладах, першочергові дії у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Освітянам нагадали про порядок оповіщення та евакуацію населення із небезпечних регіонів, місця можливого укриття під час бойових дій, протидіям терористичних проявів, а також про заходи під час виявлення сучасних вибухонебезпечних предметів. Як дітям, так і дорослим, за жодних обставин не можна зачіпати чужі речі на вулиці та навіть підходити до невідомих залишених речей, особливо у місцях з масовим перебуванням людей: на автостанціях, залізничних вокзалах, ринках, супермаркетах. Адже вибухівкою обладнують звичні для людей речі: валізи, пакети, м’які іграшки, цукерки, ручки, а також металеві банки зі слабоалкогольними напоями, які полюбляє молодь, мобільні телефони тощо.

На закінчення зустрічі рятувальники роздали педагогам пам’ятки з правилами дій на випадок різного роду кризових ситуацій.

УДСНС України у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ