У Івано-Франківську відкрили анотаційну дошку архітектору Івану Боднаруку

У Івано-Франківську відкрили анотаційну дошку архітектору Івану Боднаруку

30.10.15 08:10 0 598
У рамках міської програми "Івано-Франківськ - місто героїв" 28 жовтня 2015 р. на фасаді будинку за адресою вул. Грюнвальдська, 4 відбулося відкриття анотаційної дошки архітектору, "батьку" гуцульської регіональної архітектури Івану Боднаруку.

Іван Боднарук народився 15 травня 1910 року в с. Стопчатові в заможній селянській родині. Тут здобув початкову освіту. Навчання продовжив у першій українській гімназії м. Коломиї, яку закінчив в 1928 році. Згодом І. Боднарук вступив до Краківської академії мистецтв на архітектурний відділ, який закінчив у 1936 році, отримавши звання архітектора. Впродовж 1936—1939 років працював у приватній архітектурній майстерні у Кракові. Влітку 1942-го Львівська кооператива українського народного мистецтва оголосила конкурс на найкращий проект «українського мебля». Поданий І. Боднаруком проект переміг — автор отримав третю премію в сумі 1 000 злотих. Це був перший успіх молодого архітектора.

15 червня 1943 року Іван Боднарук повернувся до Коломиї, де його взяли на роботу вчителем у державну школу деревного промислу з викладанням рисунка, геометрії та будівництва. Вже після Другої світової війни працював головним інженером комунального господарства, начальником Київської філії «Облпроекту» в м. Коломиї, а пізніше — в обласному управлінні містобудування та архітектури. 1946 року його прийняли до Спілки архітекторів СРСР.

У 1950 році архітектор І. Боднарук разом із львівським скульптором Є.Дзиндрою проектує пам'ятник Тарасові Шевченку в селі Шепарівцях на Коломийщині, що і дотепер залишається одним з найкращих монументів Великому Кобзареві на Прикарпатті. А у 1951 році проектує в Коломиї літній кінотеатр, який збудували в парку ім. Кірова, — дерев'яну споруду в традиціях народної архітектури зі стрімкими дахами, покритими гонтою. Взагалі у кожному творі архітектора вражає скрупульозна авторська графіка — це вплив Краківської академії мистецтв.

Архітектор І. Боднарук був безкомпромісною людиною, в його характері не було місця фальші, він завжди творив так, як думав. Про це переконливо свідчать його проекти будинку масової пропаганди в с. Старій Гуті Сивульського лісництва Солотвинського лісокомбінату, проект ресторану на 60 місць у с. Ямній поблизу Яремча (1956 р.), бази відпочинку в Підлютому біля Осмолоди Рожнятівського району (1976 р.), ресторану «Гуцульщина» в м. Яремчі. У 1998 році за його проектом було зведено кінотеатр «Трембіта», що в міському парку ім. Шевченка в Івано-Франківську. Іван Боднарук започаткував розвиток цілої течії в українській архітектурі, яку пізніше назвуть регіональним гуцульським стилем.

Анотаційну дошку відомому архітектору відкрили його рідні. Онука Івана Боднаруку, пані Олександра зазначила, що її дідусь був непересічною людиною, архітектором з великої літери, який спроектував ресторан "Гуцульщина", котрий став для туристів візитною карткою Прикарпаття. "Творчість І. Боднарука повинна використовуватись для наукових досліджень у сучасній архітектурі та для практичного застосування молодими архітекторами" - зауважив Володимир Гайдар. Романна Затварська згадала про те, що Іван Боднарук був людиною "надзвичайної глибини та творчості". Відкриття анотаційної дошки зібрало багато рідних та близьких архітектора, а також тих людей, які цінують творчість І. Боднарука та продовжують його справу.

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: У Чернівцях запрацювала ...

КОМЕНТАРІ