На Тернопіллі в обласному архіві діє виставка,присвячена діяльності ЗУНР

На Тернопіллі в обласному архіві діє виставка,присвячена діяльності ЗУНР

31.10.15 10:06 0 529
Виставку, присвячену створенню 97-ї річниці створення Західно-Української Народної Республіки, відкрили в Державному архіві Тернопільської області 30 жовтня.

У першому розділі виставки відображено історію утворення ЗУНР, зокрема звернення Українського Державного Секретаріату ЗУНР до всіх громадян, яке надруковане у газеті "Український голос" від 3 грудня 1918 року; Земельний Закон, надруваний у газеті "Українські вісті" від 14 травня 1919 року.

У другому розділі – документи, які розповідають про міжвоєнний період. Зокрема, тут є повідомлення про повернення із Австрії колишнього прокурора м. Бережани Леона Петрушевича, який керував канцелярією уряду ЗУНР у Відні.

Також в експозиції виставки представлено списки офіцерів та підофіцерів українських військових формувань.

Цікавими є видання бібліотеки ДАТО про історію та видатних постатей ЗУНР.

Завітав на відкриття виставки голова обласної державної адміністрації Степан Барна. Він акцентував увагу на подіях, що увійшли в історію як «Листопадовий чин».

«Коли ми говоримо про Листопадовий зрив, який відбувся в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року, то насамперед маємо усвідомлювати, що це не просто повстання, - зазначив Степан Барна. – Це був здвиг, покликаний відреагувати на тодішні події загальнонаціонального значення. Пройшло багато років, але ті ж проблеми актуальні і . Маємо непросту ситуацію у східних областях країни. Тому хочу зазначити, що ці проукраїнські прориви, які мають місце в Росії, маємо підтримувати. А це вкотре підтверджує – українці солідарні всюди, їх завжди об`єднувало і буде об`єднувати прагнення жити у вільній незалежній державі».

Доцент історичних наук Петро Гуцал зауважив, що історія ЗУНР показує, що можна власними силами будувати державу, успішно воювати проти сильнішого в рази ворогом. А ним на той час була Польща.

Довідково: Західноукраїнська Народна Республіка— українська держава, що фактично існувала протягом 1918-19 рр., формально ж і до 1923 р. на території Західної України зі столицею у Львові. Постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорщини. Проголошена 19 жовтня 1918 року. Охоплювала територію заселену українцями — Галичину, Буковину й Закарпаття.

1 листопада розпочався військовий конфлікт проти Польщі, яку підтримували країни Антанти, насамперед Франція. 22 січня 1919 року ЗУНР об'єдналася з Українською Народною Республікою, отримавши назву Західна Область Української Народної Республіки (ЗОУНР). Окупована 18 липня 1919 року в ході українсько-польської війни. Анексована Польщею, Румунією і Чехословаччиною. До 15 березня 1923 року уряд ЗУНР перебував у еміграції.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: утікав від ...
Наступна новина: Прокуратура Вінницької ...

КОМЕНТАРІ