Експерти навчали,як поліпшити регуляторне середовище Тернопільщини

Експерти навчали,як поліпшити регуляторне середовище Тернопільщини

11.11.15 10:13 0 523
Спеціалізований семінар-практикум на тему „Поліпшення регуляторного середовища регіону” провели для представників регіональних бізнес-асоціацій, місцевої влади та дослідницьких організацій 10 листопада. Спікерами стали заслужений економіст України, старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Дмитро Ляпін та бізнес-тренер, консультант з організаційного розвитку, коуч в області управлінських компетенцій, навчання та розвитку персоналу, в міжкомандних комунікаціях та переговорах Вікторія Злотнікова.

Захід відбувся в рамках реалізації в Тернопільській області Проекту „Лідерство в економічному врядуванні”.

Як зауважив Дмитро Ляпін, згідно статистичних даних Україна не поступається країнам Європи за кількістю та структурою суб'єктів малого підприємництва. Тому головне завдання влади – дати сприятливі можливості для їх розвитку.

«Потрібно зменшити вартість витрат для суб'єктів господарювання. Проекти регуляторних актів повинні попередньо обговорюватись з громадою, - зазначив Дмитро Ляпін. - Завдяки таким проектам ми маємо бачити максимально можливі позитивні результати за рахунок мінімально необхідних витрат ресурсів бізнесменів, громади та держави».

Учасникам пояснили ключові зміни до Закону про регуляторну політику. Зміни норми Статті 34 (Особливості розгляду сільською, селищною, міською, районною, обласною радою проектів регуляторних актів», якими передбачено подання радами проектів регуляторних актів до уповноваженого органу для підготовки у встановленому порядку Кабінетом Міністрів пропозицій щодо вдосконалення проекту відповідно до принципів регуляторної політики.

Також у числі змін - запровадження тесту малого бізнесу (М-тест).

«Цей тест розробили на виконання вимог про Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. У тесті надаватимуть інформацію про консультації з представниками мікро- та малого підприємництва, проведені для визначення впливу запропонованого регулювання, а також про запити до представників бізнесу, науковців, експертів. Тест дасть змогу оцінити вплив регулювання та розраховувати витрати на виконання вимог регулювання. Тобто таким чином проблемні питання між бізнесом та владою мають більше шансів на вирішення в досудовому порядку», - пояснив експерт.

Із учасниками провели роботу у групах, кожна з яких представляла певну категорію – бізнес, громаду, владу. Таким чином здобуті знання імпровізовано застосували на практиці – учасники визначали інтереси цих категорій, формулювали коло проблем, аналізували регулювання за допомогою М-тесту, визначали групи для консультацій.

Також експерти пояснили процедури оскарження дій органів влади на підставі порушень ними вимог регуляторної політики.

«Ефективність та прозорість державної влади залежить від громадян, - наголосив Дмитро Ляпін. - Є безліч позитивних прикладів, коли громадська організація змогла добитись більшої прозорості шляхом звернення до адміністративного суду. Пам'ятайте, прийняте рішення із порушенням вимог чинного законодавства діятиме як мінімум доти, доки хтось не оскаржить його в суді. І контроль громадськості за процесом прийняття регуляторних актів може бути не лише наступним, але й поточним, який здійснюватимуть в процесі ухвалення регуляторного акту. Прикладом такого контролю стало оскарження громадською організацією дій Київської міської ради, яка не оприлюднила проекту рішення «Про особливості застосування Порядку розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в Києві». Суд задовольнив вимоги громади».

Наприкінці семінару учасникам вручили сертифікати.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ