В Житомирській області розповіли як вберегтись від менінгококової інфекції

В Житомирській області розповіли як вберегтись від менінгококової інфекції

12.11.15 15:42 0 560
Своєчасна діагностика менінгококової інфекції дозволяє врятувати пацієнту життя і стає запорукою успішного лікування. Існує деяка сезонність цього захворювання, відповідно до якої найбільша кількість захворілих припадає на весну та осінь, коли організм найбільш схильний до патологій простудного характеру.

Менінгококова інфекція – дуже небезпечне захворювання. Це підтверджують статистичні дані: кожен десятий пацієнт, який заразився менінгококовою інфекцією, помирає, а у кожного 20-го хворого залишаються ускладнення, що призводять до інвалідизації.

Цього року в Житомирській області на менінгококову інфекцію захворіло 13 дітей віком до 3-х років. За інформацією обласного позаштатного педіатра Оксани Лук'яненко, всі діти були госпіталізовані, але 5 дітей померли (троє дітей віком до року та двоє дітей віком до трьох років).

Джерелом та носієм менінгококової інфекції є людина. Дуже часто носіями менінгококової інфекції є абсолютно здорові люди, які виступають в якості безсимптомних носіїв бактерій, у них навіть відсутній висип, який є характерним для захворювання. Найбільший ризик захворіти у дітей, молодших 5-річного віку, оскільки вони мають недостатньо сформовану імунну систему. Передача інфекції відбувається, як правило, повітряно-крапельним шляхом.

Прогноз при ранньому та правильному лікуванні сприятливий. Натомість при важких формах та несвоєчасному початку лікування можливі випадки смерті. Причиною смерті найчастіше стає набряк головного мозку. Виявлені носії та хворі на менінгококову інфекцію підлягають ізоляції та лікуванню.

Вакцинацію від менінгококової інфекції роблять з метою профілактики інфікування при можливому зіткненні з менінгококами. Проте, на жаль, дане щеплення не входить до переліку обов'язкових вакцинацій в Україні. Варто зауважити, що вакцинація ефективна лише для дітей від 2-х років. Робити щеплення дітям більш раннього віку марно, тому що їх імунна система на цю вакцину не реагує. Тривалість імунітету після вакцинації становить 3-5 років.

Щоб убезпечити дитину від захворювання, необхідно обмежити по можливості контакти з чужими людьми. Намагатися, щоб дитина не перебувала у місцях надмірного скупчення людей, де інфекція поширюється дуже швидко.

Слід більше гуляти з дитиною на свіжому повітрі, частіше провітрювати приміщення: менінгокок дуже чутливий до зовнішніх впливів, він гине при низьких температурах. А при впливі ультрафіолету він знищується буквально за кілька хвилин. Тому свіже повітря, ультрафіолет і вологе прибирання – запорука здоров'я вашої дитини.

Довідково:

Менінгококова інфекція – це гостра інфекційна хвороба, що викликається менінгококом, характеризується клінічними проявами у вигляді запалення слизової оболонки носоглотки (назофарингіту), мозкових оболонок (менінгіту), що викликають більше 60% менінгітів у дітей та зараження крові (сепсису).

Першою ознакою менінгококової інфекції є різке підвищення температури (38-39°). Це головне, на що батькам потрібно звернути увагу. Також можливі головні болі, судоми, блювота, млявість та висип.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області в ...
Наступна новина: Для руху вантажівок ...

КОМЕНТАРІ