Ужгородські вогнеборці в рамках навчань ліквідували умовну пожежу на автозаправній станції

Ужгородські вогнеборці в рамках навчань ліквідували умовну пожежу на автозаправній станції

12.11.15 16:16 0 595
11 листопада в Ужгороді відбулися протипожежні навчання, присвячені відпрацюванню навичок із ліквідації загорань на об’єктах зберігання та реалізації нафтопродуктів. Захід провели у рамках дводенного тренінгу з питань визначення ризиків і профілактики травматизму для працівників публічного акціонерного товариства «Концерн Галнафтогаз». Такі навчання, за словами представників компанії, відбуваються щоквартально в різних куточках України.

У тренінгу, зокрема, взяли участь керівник служби охорони праці, техногенної та пожежної безпеки ПАТ «Концерн Галнафтогаз» Іван Манько, заступник начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області Глєб Бурковський та начальник Управління Державної служби України з питань праці у Закарпатській області Богдан Дорош.

Навчання складалися з двох частин – теоретичної та практичної. Під час першого етапу для присутніх прочитали лекції на різну тематику. Серед доповідачів були й представники Управління ДСНС України у Закарпатській області та Навчально-методичного центру безпеки життєдіяльності та цивільного захисту. Виступ присвятили темі запровадження на об’єктах підвищеної небезпеки автоматизованих систем раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення. Також учасникам тренінгу продемонстрували фільм про організаційні основи підготовки та проведення спеціальних навчань, тренувань із цивільного захисту.

Для проведення практичної частини тренінгу обрали дві локації. Спершу члени добровільної пожежної дружини ПП «Нафтотермінал» під наглядом рятувальників ліквідували умовну надзвичайну ситуацію на території нафтобази. Після цього дія перемістилася на автозаправну станцію «ОККО» в с. Баранинці Ужгородського району. За умовною ввідною, тут стався витік нафтопродуктів із подальшим їх займанням.

Для гасіння умовного загорання на АЗС було направлено три відділення вогнеборців із 14-ї та 15-ї державних пожежно-рятувальних частин. На місці події створили оперативний штаб із ліквідації пожежі, який керував діями бійців ДСНС. Після того, як працівники автозаправної станції з вогнегасниками почали приборкувати полум’я, за справу взялися професійні пожежники. Вони оперативно ліквідували загорання й тим самим врятували від знищення цілу АЗС.

Подібні навчання – хороша нагода для рятувальників відпрацювати власні дії на випадок виникнення реальної пожежі на такому об’єкті підвищеної небезпеки, як автозаправна станція. «Найважче – це в перші ж хвилини локалізувати осередок загорання й не допустити розширення фронту пожежі, а також захистити від вогню розташовані поруч нафтові резервуари. Крім цього, є загроза виникнення вибухів газоповітряної суміші в резервуарах, де зберігаються паливно-мастильні матеріали. І враховуючи те, що горіння нафтопродуктів супроводжується високим температурним режимом, пожежникам доводиться працювати в тепловідбивних костюмах, що створює додаткове навантаження для бійця», – зауважив заступник начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області Глєб Бурковський.

У свою чергу, представники концерну вбачають у таких тренінгах неабияку користь для своїх працівників. Мовляв, краще один раз побачити, аніж сто разів почути. «Два роки тому у Львові виникла наступна ситуація. Ми провели тренінг, на якому два оператори автозаправної станції спрацювали двома вогнегасниками. І буквально через тиждень, коли вони були на зміні, на АЗС приїхала машина. Через коротке замикання електропроводки транспортний засіб спалахнув. При цьому оператори моментально зорієнтувалися, загасили автомобіль і врятували його від знищення», – розповів керівник служби охорони праці, техногенної та пожежної безпеки ПАТ «Концерн Галнафтогаз» Іван Манько.

Загалом проведення таких навчань надзвичайно важливе для Закарпаття. Адже в краї спостерігається тенденція до збільшення кількості пожеж на об’єктах. Із початку цього року вже виникло 106 подібних загорань, тоді як за аналогічний період 2014-го було зафіксовано тільки 47 випадків.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: Вінничина: в ГУДСНС ...

КОМЕНТАРІ