В Житомирській області акція до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом

В Житомирській області акція до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом

12.11.15 14:20 0 576
У рамках проведення Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом 11 листопада в поліклініці обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського відбулася традиційна акція з раннього виявлення цього захворювання. Під час акції всі бажаючі мали змогу безкоштовно перевірити рівень глюкози в крові та визначити можливі ризики виникнення цукрового діабету 2-го типу.

В цьогорічній акції, яка спрямована на здійснення профілактичних, психосоціальних, санітарно-освітніх заходів щодо захворюваності населення на цукровий діабет, взяли участь 341 особа (198 жінок та 143 чоловіків). Підвищений рівень глюкози у крові лікарі виявили у 66 громадян, низький рівень - у 48 обстежених, 52 вже є хворими на цукровий діабет, а 14 - проходили обстеження вперше. На консультацію до ендокринолога направлено 55 осіб.

Обласний позаштатний ендокринолог, завідуюча ендокринологічним відділенням обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Вікторія Стаховська провела прес-брифінг для представників ЗМІ. За словами Вікторії Павлівни, неінфекційна епідемія XXI століття – цукровий діабет – затягнула у свій вир близько 1,5 млн пацієнтів в Україні. Наразі в Житомирській області зареєстровано понад 38 тис. хворих, із яких майже 7 тис. щодня отримують лікування препаратами інсуліну, в тому числі – 223 дитини. Мета Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом – підвищення рівня обізнаності жителів області щодо причин та наслідків діабету, попередження хвороби та її ускладнень.

В структурі пацієнтів з цукровим діабетом (ЦД) приблизно 90% –хворі з ЦД 2 типу. Проте кількість людей з недіагностованою патологією реально перевищує у 3-4 рази кількість виявлених пацієнтів. Половина хворих на ЦД не знають про наявність у них хвороби, не лікуються, тож піддаються дуже високому ризику розвитку ускладнень і передчасної смерті.

Гостроту проблеми визначає не лише значне поширення, але й швидкий розвиток ускладнень, які спричиняють інвалідність і смерть хворих. У різних країнах товариства сліпих на 60–85 % формують хворі на ЦД. Серед таких хворих інфаркт міокарда (ІМ) діагностується у 2–5 разів частіше, ніж у популяції того ж віку; гангрена нижніх кінцівок трапляється у 200 разів частіше; 50–70% усіх ампутацій нижніх кінцівок, не пов'язаних із травматизмом, припадає на хворих із діабетом. Як і в усьому світі, в Україні число хворих зростає здебільшого через захворюваність на ЦД 2-го типу.

Довідково:

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ