На Хмельниччині рятувальники навчали школярів користуватися вогнегасниками

На Хмельниччині рятувальники навчали школярів користуватися вогнегасниками

13.11.15 12:05 0 639
Другий рік поспіль на базі Хмельницької загальноосвітньої школи №20 діє гурток «Дружин юних рятувальників», який відвідують як хлопці, так і дівчата. Старшокласники вивчають історію пожежної техніки, засоби індивідуального захисту, вчаться надавати долікарську медичну допомогу, запобігати пожежам та іншим надзвичайним подіям.

Теоретичні уроки у школі проводить керівник гуртка Людмила Миронюк, а на практику школярі приходять до пожежно-рятувальних підрозділів обласного центру чи на Виставку пожежно-рятувальної служби. Саме тут, 11 листопада, дітлахам розповідали про вогнегасники та їх види. Розпочався урок біля експозиції, де продемонстровані пошкоджені вогнем електропобутові прилади, що призвели до пожежі. Завідуюча Виставки Валентина Ларіна нагадала дітям про важливість дотримання правил протипожежної безпеки та пам’ятати про те, що у разі пожежі потрібно повідомити дорослим та одразу телефонувати «101».

Продовжила заняття старший викладач-методист Навчального пункту Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Віталіна Лисюк, яка розповіла дітям, як правильно застосовувати вогнегасники різних видів, зокрема, порошкові та вуглекислотні. «Для початку потрібно взяти вогнегасник і піднести до осередку пожежі, - розпочала Віталіна Олександрівна заняття, - потім, одним ривком зірвати пломбу і висмикнути чеку, направити розтруб вогнегасника на вогнище спалаху і натиснути на важіль. Пам’ятайте, що не можна використовувати вогнегасники з ушкодженням корпусу, спрямовувати насадку вогнегасника під час його експлуатації в бік людей, перевертати під час роботи.». Під час заходу діти переглянули відеофільми про «Причини пожеж», «Розвиток пожежі», «Первинні засоби пожежогасіння».

Щоб краще учні засвоїли почуте та переглянуте, на території 3-ї державної пожежно-рятувальної частини рятувальники вчили дітей користуватися на практиці первинними засобами пожежогасіння. Зокрема, учні самостійно спробувати ліквідувати умовну пожежу за допомогою вуглекислотного вогнегасника, а щоб не отримати обмороження рук одягли захисні рукавиці вогнеборців. Можливість відчути себе справжнім пожежним, що приборкує полум’я, викликало у дітвори справжнє захоплення. А все задля того, щоб у майбутньому школярі не розгубилися під час пожежі, а оперативно евакуювалися й за потреби могли приборкати невелике загорання.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Закарпаття: у ДТП на ...

КОМЕНТАРІ