«Вінниччина була і повинна залишитися основним виробником цукру в державі» (+фото)

«Вінниччина була і повинна залишитися основним виробником цукру в державі» (+фото)

18.11.15 08:04 0 521
На цьому наголосив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик, 17 листопада, під час наради з керівниками цукрових заводів з питань роботи цукрової галузі області в поточному році та перспектив розвитку на наступний рік.

Розпочинаючи нараду Микола Неїлик зазначив: «Питання роботи бурякоцукрової галузі було і залишається стратегічним напрямком діяльності для нашої області».

За його словами, від результатів роботи бурякоцукрової галузі залежить економічний і соціальний стан розвитку області. Адже підприємства цукрової галузі забезпечують роботою значну частину населення області.

«Вінниччина була і повинна залишитися основним виробником цукру в державі. На сьогоднішній день практично кожен четвертий кілограм цукру виробляється на Вінниччині. Щодо ситуації з виробництвом цукру в поточному році, то на даний час на стадії завершення знаходиться копання цукрових буряків», - наголосив директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА.

Станом на 16 листопада 2015 року з площі 51,7 тис. га, буряків викопали на 41,7 тис. га (90,9%), накопано 1787,2 тис. тонн, урожайність - 380 ц\га (у 2014 році - 487 ц\га). Завершили копку 16 районів. Найбільші площі копати залишилися в Крижопільському районі біля 1,2 тис. га, Гайсинському - 1 тис. га, Козятинському і Хмільницькому - біля 500 га, Ямпільському - понад 300 га.

Варто зазначити, що у виробничому сезоні 2015 року працюють 6 цукрових заводів, якими станом на 16.11.2015 року прийнято на переробку 1,6 млн. тонн та перероблено 1,4 млн. тонн цукрових буряків, вироблено - 212,7 тис. тонн цукру, або на 110,8 тис. тонн менше, як у 2014 році.

Найбільше цукру виробили наступні заводи: ТОВ «ПК „Зоря Поділля» - 64,7 тис. тонн (30 %); ПрАТ «ПК „Поділля»- 61,7 тис. тонн (29 %); ТОВ «Хмільницьке» Жданівський - 32,9 тис. тонн (15%). Всього у цьому році прогнозується виробити біля 300 тис. тонн цукру.

«Нагадаю, що Мінагрополітики України на 2015 рік затверджено квоту «А» на виробництво цукру в обсязі 432,33 тис. тонн, що на 62,5 тис. тонн більше, ніж у 2014 році», - відмітив Микола Неїлик.

Стосовно, підготовки ґрунту під посів цукрових буряків урожаю 2016 року, то станом на 16 листопада поточного року глибоку оранку із прогнозованих 50 тис. га площ, ґрунт підготовлено на 46,1 тис. га(92,1 %).

Так, виконали прогнозовані площі глибокої оранки під посів цукрового буряка в 19 районах області (Бершадському, Вінницькому, Гайсинському, Жмеринському, Іллінецькому, Калинівському, Козятинському, Крижопільському, Липовецькому, Літинському, Могилів-Подільському, Мурованокуриловецькому, Піщанському, Теплицькому, Тиврівському, Тростянецькому, Тульчинському,Чернівецькому та Чечельницькому).

Майже завершили підготовку ґрунту в Ямпільському районі — 99,5 %, Погребищенському — 97,8 %, Барському — 97,1 %, Хмільницькому — 94,6 % та Шаргородському — 86,1%. Низькі темпи підготовки глибокої оранки під посів цукрового буряка в Томашпільському районі - лише 44,0 %, Оратівському - 64,3 % та Немирівському - 79,7 %. Тільки за чотири останні роки, посівні площі під цукровим буряком скорочено з 84 тис. га у 2012 році до 51,7 тис. га у 2015 році, або на 32,3 тис. га (39 %).

«На моє переконання, щоб поламати цю негативну тенденцію зацікавлені в першу черги власники і директори цукрових заводів. Для цього ми зібралися, щоб вислухати вас та напрацювати необхідні рішення», - підкреслив головний аграрій області.

В ході засідання між керівниками цукрових заводів області відбувся конструктивний діалог. Кожен з присутніх надав інформацію щодо майбутнього урожаю. Було висунуто пропозиції щодо подальшої роботи та вирішення проблемних питань.



















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Правоохоронці перекрили ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ