У Луцька є можливість отримати кошти від НЕФКО на впровадження енергозберігаючих заходів

У Луцька є можливість отримати кошти від НЕФКО на впровадження енергозберігаючих заходів

18.11.15 15:54 0 541
Міський голова Микола Романюк, його перший заступник Тарас Яковлев та представники структурних підрозділів міської ради зустрілися з делегацією Північної екологічної фінансової організації НЕФКО.

Розпочинаючи зустріч, Тарас Яковлев зазначив, що уже тривалий час міська рада співпрацює з цією організацією. Уже реалізовано проект з впровадження енергозберігаючих заходів у бюджетних закладах. За його словами, триває робота й щодо проекту по КП “Луцькводоканал”.

Міський голова Микола Романюк привітав представників НЕФКО у Луцьку. За його словами, уже є хороші результати співпраці. Він подякував гостям за спільну співпрацю та підтримку, яка нині необхідна Луцьку. Микола Романюк зазначив, що завдяки впровадженим енергозберігаючим заходам вдається економити кошти, які можна спрямувати на інші цілі. Міський голова наголосив, що нині керівники бюджетних закладів зацікавлені у економії енергоресурсів.

У свою чергу, інвестиційний менеджер Амунд Бейтніс подякував за можливість зустрітися і обговорити питання співробітництва. За його словами, у Луцької міської ради і НЕФКО уже є хороша співпраця. Уже отримали перші результати. Він наголосив, що нині є можливість реалізації серйозніших проектів.

Для гостей з Північної екологічної фінансової корпорації начальник відділу з енергозбереження департаменту економічної політики Костянтин Патракеєв представив оновлений План дій зі сталого енергетичного розвитку м. Луцька. Він коротко розповів про основні показники документу, його напрямки та заходи.

Заступник директора ДКП “Луцьктепло” Валентина Малютіна, у свою чергу, детальніше розповіла про проект модернізації системи централізованого теплопостачання міста Луцька. За її словами, цей проект реалізується у співпраці з ЄБРР. “Луцьктепло” отримало 10 млн євро кредитних коштів на вигідних умовах та 4 млн євро грантових коштів від фонду Е5Р. У рамках спільної роботи буде ліквідовано підвальні котельні, встановлено ІТП у 200 будинках, встановлено котел на альтернативному паливі тощо.

Старший інвестиційний радник НЕФКО Юлія Шевчук зауважила, що результати спільної роботи хороші. Вже практично на завершальній стадії перемовини з КП “Луцькводоканал”. Вона зауважила, що готові нам запропонувати серйозніші проекти та грантові кошти від фонду Е5Р.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев зауважив, що підготовлено перелік з 41 об'єктів. Це є бюджетні заклади, які є енергозатратні. Впоровадження енергозберігаючих заходів дасть можливість економити кошти.

Крім того, технічний консультант Карл Хіллстрьом зауважив, що енергозбереження є важливим напрямком роботи. Встановлення ІТП, утеплення фасадів, заміна вікон дають хороший ефект. По одинці ці заходи теж ефективні, але не на стільки. Він зауважив, що передуватиме підписанню кредитної угоди буде розроблено технічно-економічне обгрунтування. Він наголосив, що місто Луцьк візьме участь у підборі консультантів.

Зрештою, інвестиційний менеджер Амунд Бейтніс розповів, що НЕФКО пропонує місту Луцьку кредит у розмірі 5 млн євро. Крім того, є можливість й отримати грант від фонду Е5Р у розмірі близько 2 млн євро.

Тарас Яковлев наголосив, що вони готові запропонувати до реалізації ряд енергозберігаючих заходів у ДНЗ, загальноосвітніх закладах. Крім того, є ряд варіантів щодо реконструкції систем зовнішнього освітлення міста Луцька.

Амунд Бейтніс зауважив, що співпраця продовжуватиметься. За його словами, виготовлення усієї документації займе значний період часу.

Міський голова Микола Романюк подякував за зустріч. Він переконаний, що попереду тривала і непроста робота. За його словами, наша країна переживає складі часи і тому будь-яка допомога важлива.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині в ...
Наступна новина: В Закарпатській області до ...

КОМЕНТАРІ