Відзначили кращих студентів Тернопільщини

Відзначили кращих студентів Тернопільщини

18.11.15 11:56 0 555
17 листопада має особливе значення для студентів всього світу, адже це - Міжнародний день студента. Це свято зближує та об'єднує молодих людей усього світу, бо це, насамперед, день студентської солідарності, що не має меж та кордонів.

Студенти завжди були найбільш волелюбною, незалежною та свободомислячою частиною суспільства. Ідея створення міжнародного об'єднання студентської молоді зародилася в Європі наприкінці XIX століття.

У 1893 році в Женеві був скликаний Міжнародний конгрес студентів-соціалістів, що прийняв рішення: установити і розвивати зв'язки між студентами різних країн. Істотний вплив на розвиток студентського руху зробили трагічні події осені 1939 року в Чехословаччині. Тоді 17 листопада тисячі студентів міста Праги та їхніх викладачів заповнили вулиці міста, протестуючи проти гітлерівської окупації, але вони були арештовані німецько-фашистською владою і розстріляні, або відправлені в концтабори.

Міжнародний день студентів був заснований у 1941 році в Лондоні на світлу пам'ять загиблих студентів Чехословаччини.

Приємно констатувати, що українська молодь творча, прогресивна, мисляча, постійно прагне пізнавати незвідане, висувати перед собою максимальну мету і досягати свого. Студенти були авангардом Революції гідності у м. Київ. Студенти Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу Назар Войтович та Бережанського агротехнічного інституту Устим Голоднюк загинули під час Революції гідності в лютому 2014 року, а студент Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Степан Стефурак загинув в зоні проведення АТО.

Від небайдужої життєвої позиції студентської молоді, їх активної участі у суспільних перетвореннях великою мірою залежить майбутнє України.

Система вищої освіти області спрямована на задоволення потреб особистості, ринку освітніх послуг, ринку праці регіону та держави в цілому, включає підготовку кадрів з вищою освітою. Студентство нашої області здобуває вищу освіту за економічним, технічним, медичним та педагогічним напрямами.

Мережа вищих навчальних закладів області різних типів та рівнів акредитації налічує 33 навчальні заклади, з них: 4 університети (в тому числі 3 національних), 6 інститутів (1 - структурний підрозділ вищого навчального закладу ІV р.а.), 20 коледжів (з них 9 – структурні підрозділи вищих навчальних закладів ІІІ-ІV р.а. області), 3 училища. Із перелічених – 18 вищих навчальних закладів державної форми власності, 7 – приватної, 7 – комунальної, 1 – в підпорядкуванні Укоопспілки.

На сьогоднішній день у вищих навчальних закладах області навчається 43,13 тис. студентів, в тому числі: 12,9 тис. осіб – у коледжах та училищах (вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації); 5,2 тис. осіб – в інститутах та академії (вищих навчальних закладах ІІІ рівня акредитації); 25,03 тис. осіб –в університетах (вищих навчальних закладах ІV рівня акредитації); 32,8 тис. осіб – на денній формі навчання, 10,3 тис. осіб – на заочній формі навчання та 1 особа– на вечірній формі навчання . За кошти державного бюджету здобувають освіту 21,33 тис. осіб, за кошти фізичних та юридичних осіб – 21,8 тис. осіб.

У 2015 році до вищих навчальних закладів області зараховано близько 8,6 тисяч осіб: з них до коледжів та училищ (вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації) – 4 тис. осіб; до університетів, інститутів, академії (вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації) – 4,6 тис. осіб.

Вже стало доброю традицією на теренах області щороку урочисто вшановувати кращих студентів з нагоди Міжнародного Дня студента.

Не став винятком і цей рік. 17 листопада цього року за ініціативи та безпосередньої участі голів обласної державної адміністрації Степана Барни та обласної ради Василя Хомінця в приміщенні актової зали Тернопільського національного економічного університету відзначатили кращих студентів області.

Цьогоріч спільними грамотами голови Тернопільської обласної державної адміністрації та Тернопільської обласної ради нагороджено 60 студентів вищих навчальних закладів Тернопільської області.

"Я вдячний кожному із вас, хто бере активну участь у житті міста і країни, ставить перед собою мету і наполегливо йде до її реалізації, – наголосив Степан Барна. – Бажаю вам натхнення, вневненості у собі, своїх силах і нових перемог!"

Також він запросив молодих людей – небайдужих, активних, цілеспрямованих та готових брати на себе відповідальність – долучатися до команди однодумців і разом втілювати зміни.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Працівники ДАІ Буковини ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ