2016 рік на Тернопільщині присвятять Івану Марчуку

2016 рік на Тернопільщині присвятять Івану Марчуку

18.11.15 15:09 0 524
Про відзначення на Тернопільщині року Івана Марчука йшлося під час зустрічі голови обласної державної адміністрації Степана Барни з громадсько-культурним діячем Богданом Хаварівським, власником ТРЦ «Подоляни», меценатом Василем Чубаком та самим живописцем.

У 2016-му видатному художнику виповниться 80, тому наступний рік буде присвячений творчості Івана Марчука.

«Іван Марчук – жива легенда нашого часу, - констатував голова обласної державної адміністрації Степан Барна. – Без сумніву, він достойний звання «Герой України», тому відповідне клопотання буде направлено в Адміністрацію Президента України, Також ми пропонуватимемо включити відзначення ювілею живописця у перелік заходів в «Мистецькому Арсеналі» у Києві».

Також у рамках відзначення Року Івана Марчука на Тернопіллі відбудеться відкриття виставки митця та зустріч з його односельцями – жителями Москалівки Лановецького району.

Довідково: Іван Марчук - український живописець, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Почесний громадянин Тернополя.

2007 року потрапив до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який уклала британська газета The Daily Telegraph. Доробок митця налічує більш ніж 4 000 творів і понад 120 персональних виставок.

Є засновником нових стилів у мистецтві, зокрема «пльонтанізму» (таку назву митець жартома дав своєму стилю — від слів «плести», «пльонтати»: картини ніби створені з клубочків чудернацьких ниток).

його картини вражають мистецтвознавців Європи, Америки, Австралії, йому пропонують виставлятися в найкращих залах світу, і це все на противагу минулому гонінню та переслідуванню в Україні.

Картини Івана Марчука зберігаються в багатьох колекціях у різних країнах світу.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Вінничині у аварії в ...

КОМЕНТАРІ